Brașovul nu va atinge nici anul acesta obiectivul de colectarea selectivă. Brașovenii vor plăti mai mult pentru gunoi

 Brașovenii vor plăti mai mult pentru gunoi în acest an, tariful perceput populației urmând a fi majorat, printr-o decizie a Consiliului Local Brașov, de la 11,68 lei la  14,17 lei, cu tot cu TVA. Decizia este motivată de autoritățile locale prin faptul că din data de 1 ianuarie 2020 a fost majorată valoarea contribuției pentru economie circulară pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare, de la 30 de lei/tonă, la 80 de lei pe tonă. 



Potrivit legislaței, această contribuție se achită de către administratorii depozitelor de deșeuri, iar sumele încasate sunt virate  la Administrația Fondului de Mediu (AFM). De asemenea, conform reglementărilor în vigoare, contribuţia se plăteşte pentru neatingerea obiectivelor privind colectarea selectivă. 

 Cât ar trebui să colecteze selectiv Brașovul 

Contribuției pentru economie circulară pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare a fost instituită anul trecut, scopul ei fiind să determine autoritățile locale, operatorii și cetățenii să colecteze selectiv. Conform calculelor specialiștilor care au elaborat OUG  nr. 74 din 2018 prin care a fost instituită această „taxă de rampă”, cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale se consideră a fi 33% din cantitatea totală de deșeuri aruncată de populație.  
Tot în actul normativ amintit se specifică faptu că din procentul de 33% (de deșeuri reciclabile) în anul 2019 ar fi trebuit să se colecteze selectiv 40%. Acest lucru nu s-a întâmplat în municipiul Brașov, astfel că la începutul anului trecut taxa de salubrizare pentru persoanele fizice a fost majorată, pentru a se achita „taxa de rampă” către AFM. 



Pentru anul 2020, prin actul normativ amintit s-a stabilit că trebuie  să se colecteze separat 50% din cele 33%. Mai exact, anul acesta  16,5% din cantitatea totală de deșeuri ar trebui să  fie colectată separat. Primăria Brașov susține că acest obiectiv nu poate fi atins. În consecință, se va plăti contribuţia pentru economie circulară, iar banii vor fi recuperaţi de la populaţie.



Problema atingerii țintelor de colectare selectivă nu este numai în municipiul Brașov ci în toate localitățile din județ.  Unele primării au luat decizia ca „taxa de rampă” să fie plătită de la bugetele locale, cum este cazul Râșnovului.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.