FOTO. Monument dedicat Revoluției din 1989, la Brașov. Mama unuia dintre cei care au pierit atunci a făcut proiectul și speră să obțină o finanțare locală prin bugetarea participativă

După 30 de ani de la revoluția din Decembrie 1989, brașovenii care s-au jertfit pe străzile orașului luptând împotriva comunismului ar putea avea un monument pe măsura sacrificiului lor de acum trei decenii.  Familia unuia dintre tinerii căzuți pe străzile Brașovului în Decembrie 1989 propune amenajarea, la cimitirul eroilor din Centrul orașului, a unui monument dedicat evenimentului de acum 30 de ani. Acest monument, împreună cu mai multe lucrări de reamenajare a zonei de lângă mormintele eroilor din Decmebrie 89 fac obiectul unui proiect înregistrat la Primăria municipiului Brașov, pentru a obține, prin bugetarea participativă, finanțarea necedară punerii în aplicare.

Inițiativa unui monument dedicat celor căzuți la Brașov în Decembrie 1989 îi aparține Elenei Vlase, mama unuia dintre cei care și-au pierdut viața atunci. Până acum, pe bani proprii, familia Vlase a comandat concepția și macheta pentru monumentul pe care îl propune, acestea fiind realizate de sculptorul brașovean Marius Necșoi. 

Monumentul propus este o statuie reprezentând-o pe zeița victoriei, Nike din Samotrace și este o interpretare a acesteia, adaptată la situația din țara noastră, una dintre semnificații fiind victoria poporului român asupra regimului comunist, explică Elena Vlase.

„Lucrarea simbolizează martiriul celor ce și-au pierdut viața  în revoluția din decembrie 1989, îi întruchipează pe acei tineri ce s-au avântat cuprinși de mirajul libertății și au ieșit să protesteze cu «mâinile goale și pieptul dezgolit», laitomotivul poporului român, neștiind ce îi așteaptă. Au murit naivi cu credința în suflete că vor schimba destinul lor și al familiilor lor“, se arată în documentul care explică semnificația lucrării realizate de artistul brașovan Marius Neșcoi. 

Statuia va avea trei metri înălțime și va fi așezată pe un soclu de 1,2 metri. Personajul principal va fi făcut din bronz turnat în tehnica „ ceară pierdută“. Cele două componente vor fi așezate pe o fundație din beton armat.  Acest monument ar urma să înlocuiască actuala cruce de metal de lângă cimitirul eroilor din Centrul Brașovului.  

Acest monument, împreună cu toate lucărările de la cimitirul eroilor, în centrul orașului, sunt estimate la aproape 100.000 de euro. Până la a ajunge în centrul orașului, monumentul trebuie să treacă prin mai multe etape, de la faza de proiectare a ansamblului, la creația elementului figurativ al monumentului, transpunerea lui în bronz, obținerea avizelor necesare de la Comisia de monumente a Primăriei Brașov, obținerea certificatului de urbanism, demolarea structurii actuale aflate pe locația unde urmează să fie amplasat monumentul, turnarea unei fundați noi, realizarea soclului și apoi realizarea unui iluminat arhitectural care să pună în valoare monumentul propriu-zis.

Cu această ocazie va fi amenajată și zona din jurul monumentului, inclusiv spațiile dintre morminte, despre care Eleva Vlase spune că au cam fost uitate de către autorități:  „De fiecare dată când plouă, acolo nu se poate circula fără să umpli de noroi“.

Un monument destinat celor care și-au pierdut viața la Brașov în decembrie 1989 nu este o noutate cu care familia Vlase vine în fața autorităților. Elena Vlase spune că de ani de zile a încercat să-i determine atât pe aleșii locali, cât și pe parlamentari și chiar președinți ai României, să dea o mână de ajutor. 

„Am trimis de-a lungul timpului, nenumărate solicitări către autorități, către președintele României. Ultima dintre ele este o revenire la cea depusă în 2014 la Administrația Prezidențială, prin care am cerut sprijin pentru amenajare monumentului dedicat celor căzuți la Brașov în Decembrie 1989. Mă doare sufletul să constat că de atâția ani, nimeni nu s-a gândit și nu a insistat să ridice un monument decent în cinstea celor care s-au jertfit pentru libertate. Am constatat că alte orașe au făcut asta de mai multă vreme, fără a fi nevoie de implicarea familiilor celor care și-au pierdut viața atunci. Nu a fost cazul și aici, deși s-au perindat atâtea partide la conducere până acum“, a povestit Elena Vlase.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.