FOTO&VIDEO. Poiana Brașov și-a extins flota de ratracuri, cu încă două mașini a câte 450.000 de euro bucata

Din această săptămână, pârtiile din Poiana Braşov vor fi amenajate cu şase ratracuri, după ce Municipalitatea a comandat încă două maşini noi de bătătorit zăpada. Prima dintre cele două a sosit chiar ieri şi a fost pusă în funcţiune, iar cea de a doua va fi livrată în zilele următoare. Noile ratracuri au costat peste 4,3 milioane lei şi ele fac ca în acest moment, Poiana Braşov să aibă singurul domeniu schiabil din România, care beneficiază de şase maşini pentru bătătorit zăpada pe pârtii.
 
,,Azi-noapte (marţi spre miercuri, n.r) a ajuns în Poiană primul ratrac, iar următorul va ajunge vineri, astfel că, din weekend, se va acţiona pe domeniul schiabil cu 6 ratracuri. Deşi este vorba de o investiţie consistentă a Primăriei, de aproximativ 4 milioane de lei cu TVA, este una necesară, atâta timp cât ne-am propus să organizăm competiţii sportive internaţionale, încadrate în calendarul Federaţiei Internaţionale de Schi, dar şi să asigurăm turiştilor cele mai bune condiţii de schi. Sunt bucuros că au fost livrate atât de repede, pentru că ne va permite să pregătim pârtiile pentru cele două competiţii majore din luna februarie, Children Trophy şi Nation CUP şi să avem cele mai bune pârtii, cel puţin în România. Văd că şi vremea ne ajută, aşa că vă aşteptăm la schi”, a declarat primarul George Scripcaru. 

Două ratracuri noi, în valoare de 3,6 milioane lei fără TVA

Cele două maşini de bătut zăpada, tip ratrac cu cabestan (cablu de tractare), au costat 3,6 miliioane lei cu TVA, cost ce include şi transportul de la producător şi punerea în funcţiune.
 
 
Maşinile sunt tip PistenBully 400W, echipate cu motor Cummins cu o putere de 400 cai putere, având cabina mare cu două locuri, design hibrid Kasbohere, sistem de protejare a cabinei la rostogolire, suspensie pneumatică, geamuri faţă, spate şi laterale securizate şi încălzite. Cabestanul are o lungime de 1050 metri şi forţă de tragere 40 kN, Viteza de deplasare a ratractului este variabilă, între 0-21 km/h, iar greutatea vehiculului este de 12.200 kg, cu sarcină utilă pe platformă de 2500 kg.  
 

Vremea secetoasă nu a fost de partea schiorilor

Pe lângă şase ratracuri, pentru amenajarea pârtiilor, în Poiana Braşov sunt utilizate 120 de lăncii şi 29 de tunuri de zăpadă, din care 10 fixe şi 19 mobile. Acest sezon nu a fost unul foarte productiv în Poiana Braşov, din cauza condiţiilor meteo care nu au ţinut cu schiorii şi nu au favotizat amenajarea domeniului schiabil. Ninsoarea pornită în ultimele zile este abia cea de a doua din acest sezon. O secetă atât de mare a mai fost întâlnită doar în anul 2011, spune Dorin Drăgoi, şeful Serviciului de amenajare a pârtiilor, la compania Comprest. De altfel, Drăgoi aminteşte că acest sezon a fost destul de complicat, oferind prea puţine condiţii meteo optime pentru pornirea sistemului de producere a zăpezii artificiale. Cu toate astea, până la 32 decembrie au fost amenajate mai multe pârtii din Poiană
 
„Pentru producerea zăpezii artificiale s-au folosit aproximativ 130.000 de metri cubi de apă. La ora actuală pompăm apă în lac. De asemenea, acum ne ajută puţin şi vremea pentru că a venit a doua ninsoare din acest sezon”, a declarat Dorin Drăgoi.
 
 
În acest moment, pe domeniul schiabil stratul de zăpadă măsoară de 70 de centimetri în partea superioară şi 50 de centimetri în partea inferioară.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.