MIX TV, somație publică din partea Consiliului Național al Audiovizialului, pentru o emisiune în care a participat Sebastian Grapă

MIX TV Brașov a primit o somație publica din partea Consiliului Național al Audiovizualului. Decizia a fost luată în ședința de marți a CNA, pentru edițiile din 31.01 şi 07.02.2020 ale emisiunii „Braşovul Tău”, difuzate fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. b).

Potrivit Art. 64 (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Invitat principal la „Brașovul Tău” a fost pe 7 februarie, fostul senator Sebastian Grapă. Moderatoarea emisiunii, Denisa Tomos, a fost obligată să dea încă de la începutul emisiunii un drept la replică venit din partea Radio România Brașov FM, în urma unor declarații făcute anterior de Grapă, care spusese că postul de radio ar avea 60 de angajați pe bani publici la Brașov, „unul șofer, altul care ține microfonul, altul care pune intrebarea” etc. Potrivit dreptului la replică transmis, Radio România Brașov FM a precizat că are 25 de angajați, iar declarația lui Grapă nu a făcut altceva decât să inducă „o imagine falsă, departe de ceea ce este Radio România Brașov FM”, un post care „își face datoria de a informa echilibrat ascultătorii”.

***

In aceeași ședință, CNA a aplicat mai multe amenzi unor instituții media. Cea mai mare, în valoare de 10.000 de lei a fost acordată Realitatea PLUS, pentru că, la difuzarea ediţiei din 17.01.2020 a emisiunii „Realitatea Plus”, a încălcat prevederile 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Realitatea PLUS nu era însa la prima abatere.

În cazul Realitatea PLUS, decizia, aprobată în unanimitate de membrii CNA prezenţi, a fost propusă de Orsolya-Eva Borsos, care a afirmat că, în emisiunea „Realitatea românească”, difuzată pe 17 ianuarie, Realitatea Plus a încălcat articolul 64, alin. 1 lit. a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit CNA, în cadrul emisiunii, moderată de Octavian Hoandră, s-au vehiculat informaţii referitoare la aşa-zisele retrocedări ale unor proprietăţi din România către urmaşii „grofilor” din Transilvania sau către „criminali de război care au participat la masacrele din Transilvania de Nord”, iar, în opinia participanţilor, la baza cerinţelor de retrocedare ar fi, de fapt, dorinţa Ungariei de a dobândi Transilvania.

„În emisiune se spune că judecători corupţi au dat 80% din teritoriul Transilvaniei. Pentru dovezi nu a fost timp. Având în vedere gravitatea acuzaţiilor m-aş duce la 10.000”, a spus Orsolya-Eva Borsos.

În opinia lui Radu Herjeu, „nu abordezi acest tip subiect decât cu nişte istorici foarte buni, care să-ţi vină cu argumente, cu documente istorice, să poţi să ai o discuţie aplicată”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.