RTT şi Mix TV, somaţii publice din partea CNA pentru jurnale şi emisiuni locale

Întrunit în şedinţa publică din data de 06.08.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate şi a decis să aplice următoarele sancţiuni. Printre acestea se numără şi două somaţii publice aplicate celor două televiziuni locale, RTT şi Mix Tv. 
 
Astfel, RTT a primit o somaţie publică pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 69 alin. (1) din Cod (raportul conţine mai multe ediţii ale emisiunilor „Jurnal RTT” şi „Azi în Braşov”, difuzate în perioada 29.06 – 28.07);
 
Mix Tv a primit o somaţie publică pentru respectarea dispoziţiilor art. 40 alin. 1 din Codul audiovizualului la difuzarea mai multor ediţii ale emisiunii „Braşovul tău” (raportul cuprinde ediţiile din 15, 19, 22.06 şi 05.07.2020). 
 
Codul audiovizualului stabileşte la art. 69, alin. (1) următoarele: „În programele de ştiri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local”. 
 
Acelaşi cod stabileşte, la art. 40, art. 1: „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt” 
 
În aceeaşi şedinţă de joi, CNA a acordat o amendă de 10.000 de lei postului Antena 1 pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în ediţia din 08.07.2020 a emisiunii „Mireasa”, precum şi pentru nerespectarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Lege şi ale art. 32 alin. (2) şi 33 alin. (3) din Cod, în emisiunea „Acces direct” ediţiile din 13 şi 14.07.2020;

* somaţie publică postului Realitatea Plus, deoarece în cadrul emisiunii „Realitatea sportivă” din 12.07.2020 nu au fost respectate prevederile art. 85 alin. (4) din Legea audiovizualului, conform cărora „indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 90 de secunde”;

* somaţie publică postului România TV pentru încălcarea art. 30 din Codul audiovizualului în cadrul ediţiei din data de 05.07.2020 a emisiunii „România te Vede”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.