40 de proiecte propuse de cetățeni pot fi susținute prin vot electronic, pentru bugetare participativă, în municipiul Brașov

De astăzi și până în data de 17 aprilie brașovenii pot vota cele 40 de proiecte care au fost declarate eligibile în cadrul procesului de bugetare participativă. Acestea au fost alese din 177 propuneri înregistrate la Primăria Brașov, începând cu data de 14 decembrie 2019, până la 23 februarie 2020. În cea de a doua etapă a procesului de selecție, comisia stabilită la nivelul Municipalității a evaluat până acum fiecare propunere din punct de vedere al eligibilității, astfel că cele care au trecut au fost încărcate acum pe platforma brasovcity.ro, unde vor putea fi accesate de public și votate, până la data de 17 aprilie.  

„De astăzi brașovenii pot vota proiectele propuse de concetățenii lor în cadrul programului de bugetare participativă. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat până acum în acest proces, în care au fost depuse 177 de proiecte, pentru contribuția lor la dezvoltarea orașului și să îi asigur că indiferent de rezultatele votării, în proiectele viitoare de investiții vom ține cont și de propunerile lor. În același timp, îi rog pe cei a căror proiecte vor fi declarate câștigătoare să se implice activ în implementarea lor. Suma alocată în acest an nu reprezintă suma totală care va fi investită în realizarea proiectelor câștigătoare. Unele proiecte sunt multianuale, altele au nevoie de elaborarea unor studii pentru stabilirea unor indicatori tehnico-economici, astfel că, cu siguranță, pe lângă suma alocată în acest an, de 2 milioane de lei, în bugetul de anul viitor la capitolul bugetare participativă, vom avea sume alocate pentru finalizarea acestor proiecte. Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai grea,  sper ca brașovenii să se implice cât mai mult în acest proces de votare și să aleagă cele mai bune proiecte pentru a face din Brașov, orașul în care îți place să trăiești”, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectele care intră la vot, au valori între 800 și 100.000 de euro

Cele 40 de proiecte declarate eligibile reprezintă investiții pe care cetățenii le propun, cu valori între 800 de euro și 100.000 de euro. Ele acoperă diverse domenii, precum mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video); amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înființarea acestora, întreținerea lor); amenajare spații publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public – amenajare, înființare, reparare); infrastructură culturală; infrastructură educațională; infrastructură de sănătate sau asistentă socială; digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții). 

Criteriile care au stat la baza selecției de eligibilitate țin de proprietatea sau administrarea imobilului (teren sau clădire) pe care se propune implementarea proiectului, suprapunerea cu proiecte aflate în derulare de către Municipalitate sau proiecte pentru care au fost depuse cereri de finanțare nerambursabilă, datele minimale necesare punerii în practică a propunerilor, încadrarea în suma maximă necesară alocată pentru fiecare proiect, respectarea prevederilor din regulament, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

 

După două etape de vot câștigătorii vor fi anunțați pe 27 aprilie

Astfel, de acum, în cea de a treia etapă a procedurii de bugetare participativă, brașovenii își pot alege proiectele pe care le consideră importante pentru dezvoltarea orașului, votându-le pe platforma brasovcity.ro, meniul Servicii cetățeni, Bugetare participativă. 

În prima fază de vot, care se va desfășura între 17 martie și 5 aprilie, fiecare cetățean înscris în portalul bugetării participative poate alege opt proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele opt domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 24 de proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. În a doua etapă de vot, care se va derula în perioada 6-17 aprilie, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 24 stabilite în prima fază. La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate un număr de maxim 16 proiecte. Proiectele câștigătoare vor fi a anunțate pe 27 aprilie.

Cele 40 de proiecte pot fi consultate și votate AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.