Brașovul investește 3,2 milioane de lei în stații de încărcare pentru mașinile electrice. 80% din bani fin de la Administrația Fondului de Mediu

Primăria Brașov va primi finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, pentru amplasarea a 15 stații de încărcare a mașinilor electrice. Inițial, Municipalitatea a solicitat finanțare pentru 17 stații, dar în urma reanalizării proiectului, s-a renunțat la două dintre ele, propuse pentru Livada Poștei. Suma alocată de AFM pentru aceste stații de încărcare este de 3,2 milioane de lei.

„ Aceste staţii vor fi amplasate în mai multe locaţii din oraş, astfel încât să asigurăm braşovenilor şi turiştilor posesori de astfel de maşini un acces facil la acest sistem de încărcare. Odată cu adoptarea planului privind calitatea aerului, încercăm să implementăm cât mai multe soluţii alternative la transportul cu maşina, fie că vorbim de transportul în comun, transportul cu bicicleta sau chiar de facilităţi pentru acest tip de autoturisme, prietenoase cu mediul. Cred că amplasarea acestor stații va contribui și ea la schimbarea modului în care noi brașovenii, dar și turiștii, privim implicarea noastră în reducerea poluării și în decizia de a achiziționa astfel de autoturisme. Dacă acum doi ani erau doar 9 autoturisme electrice în Brașov, acum am ajuns la 59, iar proporția între deținători s-a schimbat, în favoarea persoanelor fizice. La sfârșitul anului 2018, dintre cele 19 mașini, 12 aparțineau persoanelor juridice, acum din 59, 30 aparțin persoanelor fizice”, a declarat primarul George Scripcaru.

Stații de încărcare la terminalele RAT și în parcările etajate

Din această investiție, 2,850 milioane lei, TVA inclus, respectiv 86,41% din valoare proiectului. Astfel vor fi instalate stații cu încărcare rapidă, care vor suporta încărcarea la curent continuu de 50 KW și la curent alternativ de 22 KW. Stațiile vor fi echipate cu control de la distanță și sunt operate individual sau integrat. Stațiile de 50 KW vor deservi mașini care se încarcă în curent continuu (ex: Tesla) iar racordul de 22 KW, în curent alternativ, va deservi mașini cu racord pe curent alternativ (ex : Renault Zoe).

Cele 15 stații vor fi amplasate în următoarelor locuri:

  • Parcarea  Regina Maria (4 staţii);
  •  Parcare multietajată Poiana de jos (o staţie);
  • Strada 13 Decembrie, zonă terminal RAT (3 staţii);
  • Strada Poienelor, zonă terminal RAT (2 staţii);
  • Stadionul Municipal, zonă terminal RAT (3 staţii);
  • Gara Braşov (2 staţii).

În cadrul programului au fost aprobate 7 dosare de finanțare, depuse de municipiile Slatina, Galați, Brașov, Timișoara, Alba Iulia, Deva, Suceava.  

„Prin acest program ne dorim îmbunătăţirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice și reducerea emisiilor rezultate din transporturi”, a declarat președintele AFM, Mihail-Dan Dojană.

Totodată, reprezentanții AFM le-au reamintit reprezentanților unităților administrativ – teritoriale – reședință de județ, care încă nu au reușit să depună un dosar de finanțare, că sesiunea de depunere a acestora în cadrul Programului este deschis până la data de 31 martie 2020.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.