Poluarea din orașul Victoria a atras atenția Avocatului Poporului

Poluarea din oraşul Victoria a ajuns subiect de analiză pentru Instituţia Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Braşov.

Reprezentaţii acestei instituţii au venit la Victoria pentru a afla direct de la sursă dacă oraşul este poluat.

Totul a pornit de la dezbaterea publică organizată la sediul Primăriei Victoria la sfârşitul lunii ianuarie 2020 în care cetăţenii s-au plâns că oraşul lor este poluat de Purolite, discuţiile din cadrul acesteia fiind prezentate de ziarul „Monitorul de Făgăraş”. Articolul a fost punctul de plecare al anchetei pentru Instituţia Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Braşov.

„Având în vedere aspectele prezentate, atribuţiile legale care sunt conferite autorităţii pe care o reprezentaţi, precum şi prevederile art. 59 alin. (2) din Constituţia României, cu art. 4 din Legea nr. 35 / 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, supunem atenţiei dumneavoastră examinarea situaţiei create şi să dispuneţi informarea Biroului Teritorial Braşov, al instituţiei Avocatul Poporului, asupra măsurilor luate. În acest sens, vă rugăm să ne comunicaţi şi un punct de vedere cu privire la informaţiile publicate în presă şi la situaţia prezentată în articolul menţionat”, se arată în adresa instituţiei Avocatul Poporului semnată de consilierul Cătălina Dinu de la Biroul Teritorial Braşov, înregistrată la Primăria Victoria în data de 11 februarie 2020.

În ultimii ani, UAT Victoria a trimis zeci de sesizări către SC Purolite SRL cu privire la mirosul puternic de gaze emanate în oraş, scrie Monitorul de Făgăraș. Răspunsul SC Purolite SRL a fost întotdeauna identic. De exemplu, răspunsul remis de Purolite Primăriei Victoria la data de 7 aprilie 2017, conţinea:

„Referitor la disconfortul datorat ,«mirosurilor de gaz» în perioada 01-04.04. 2017, intervalul orar 19.00-24.00, semnalat de dvs prin adresa nr. 6352/06.04.2017 vă informăm următoarele: În perioada menţionată de dumneavoastră, pe platforma Purolite nu s-au înregistrat defecţiuni tehnice sau avarii”.

„Personalul Purolite a efectuat verificările necesare şi în urma acestora nu s-au constatat depăşiri ale valorilor admise sau scurgeri accidentale care să ducă la apariţia mirosurilor neplăcute”.

„Datorită faptului că ne dorim o colaborare bazată pe transparenţă, vă rugăm ca de fiecare dată când apar astfel de incidente să contactaţi telefonic unul din angajaţii Purolite. Acesta v-a fost transmis prin adresa nr. 133/01.02.2017”, adresa fiind semnată de managerul general Arvind Manohar Verulkar şi manager HS Adelin Stefanache.

Praful galben i-a speriat pe locuitori

Disconfortul creat în oraş, i-a determinat pe localnici să ceară ajutor şi prin intermediul numărului de urgenţă 112.

„Ori de câte ori, am simţit miros de gaze în oraş indiferent de oră am solicitat explicaţii de la Purolite. De fiecare dată răspunsul a fost «nu s-au constatat depăşiri ale valorilor admise sau scurgeri accidentale». În general, disconfortul creat de gaze se resimte în intervalul orelor 18.00 – 22.00 sau 20.00 – 24.00. De multe ori am fost cu echipa mobiă de s-au făcut măsurători, dar totul era în regulă”, a spus Cristina Bratu, viceprimarul oraşului Victoria.

S-a întâmplat în data de 9 mai 2018, când, în zona Purolite s-a semnalat un praf galben. La faţa locului au ajuns inspectorii Gărzii de Mediu Braşov, Şerban Gabriela şi Tulbure Alexandru. La acţiune au participat pe lângă inspectorii Gărzii de Mediu şi reprezentanţii ISU Braşov, ISU Victoria, Primăria Victoria şi Purolite.

„În timpul controlului nu s-au constatat emanaţii de praf sau gaze de la Purolite SRL.”, sunt, pe scurt, concluziile comisiei cuprinse în Nota de constatare încheiată la sediul Purolite în data de 9 mai 2018. (sursa:Monitorul de Făgăraş)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.