Un loc, două solicitări pentru creșele din Brașov. De ce nu pot ține autoritățile locale pasul cu cererea

Criza locurilor în creșe nu mai reprezintă o noutate pentru Brașov. În oraș sunt 8 creșe, cu o capacitate totală de 805 locuri, iar numărul de cereri crește de la an la an. În anul 2016 erau  1.200 de cereri pentru cele 805 locuri. În anul şcolar 2018 – 2019, au fost depuse 1.334 de cereri, iar un an mai târziu – 1.654. Explicațiile sunt multiple: creșterea natalității, migrația, dar și faptul că în localitățile din vecinătatea Brașovului nu sunt creșe, iar părinții se „descurcă” și își aduc copii la creșele din Brașov. 

Matematica terenului necesar unei creșe noi 

În ultimii ani, și autoritățile locale din municipiul Brașov, dar și cele din localitățile învecinate au anunțat că realizarea unor creșe reprezintă o prioritate, dar construirea unei astfel de unități provoacă  mari dureri de cap edililor. Asta pentru că trebuie îndeplinite numeroase condiții, dintre care unele greu de respectat. 

O spune chiar viceprimarul Costel Mihai, care a afirmat că, pe lângă regulile normale, ce țin de siguranța și igiena copiilor, sunt și unele cerințe care ar trebui schimbate. 

Astfel,  potrivit normelor ISU, spațiile pentru copii dintr-o creșă nouă trebuie să funcționeze la parter. În aceste condiții,  nu se poate construi o creşă „pe verticală”, ci doar pe orizontală.

Acesta este unul dintre motivele pentru care rezultă atât de puţine locuri într-o creşă. Un alt motiv este rezultat din prevederile Regulamentului general de urbanism, care, în acest moment, prevede că pentru un loc este nevoie de minim 25 de metri pătraţi construiţi per copil. În aceste condiţii, pentru o creşă cu o capacitate de 100 de locuri, amprenta la sol a clădirii este de 2.500 de metri pătraţi”, a explicat viceprimarul.

Tot în legislație se prevede că în cazul unei creșe procentul maxim de ocupare a terenului – POT- este de 20%. Asta înseamnă că 2.500 de metri pătraţi ai creșei de 100 de locuri trebuie construiţi pe un teren cu o suprafaţă de 12.500 de metri pătraţi.

În plus, printr-un ordin al ministrului Lucrărilor Publice şi Amenajarea Teritoriului, a fost stabilit că  „limita pentru spaţiul de joacă în aer liber este de minim 100 de metri pătraţi pentru un copil“.

„Dacă punem această suprafaţă şi dacă ne raportăm şi la procentul de ocupare şi respectăm şi suprafaţa construită, avem nevoie de 125 de metri pătraţi de teren pentru fiecare copil. Aşa că, dacă vreau să construiesc o creşă de 100 de locuri, care este una normală, înseamnă că am nevoie de 12.500 de metri pătraţi. Problema nu este atât de mare în ceea ce priveşte cei 25 de metri pătraţi construţi, ci în cazul celor 100 de metri pătraţi de curte pentru un copil. Vorbim de copiii de creşă. Nu facem sport de masă, nu facem meciuri de fotbal, nu facem un stadion”, a mai spus Costel Mihai. 

Nu în ultimul rând, o primărie trebuie să fie extrem de atentă şi când caută un amplasament. Tot în legislație se arată că o creşă trebuie construită în zone liniştite din interiorul cartierelor, dar problema este că în interiorul cartierelor sunt greu de găsit terenuri suficient de mari, ca să respecte celelalte reguli de urbanism.

Cu jalba în proțap la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

Regulile privind construirea noilor creșe sunt valabile de mai mulți ani. Mai exact, Regulamentul general de urbanism e valabil de la începutul anilor 2000, iar normele ISU au apărut după tragedia de la Colectiv, iar viceprimarul consideră că unele condiții ar trebui să fie mai permisive. 

„Am avut discuții pe această temă cu brașoveanul Mihail Veștea și Florin Creț, ambii fiind secretari de stat din Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În urma acestui discuţii, voi transmite o adresă la minister prin care va solicita amendarea legislaţiei. Cred că Regulamentul general de urbanism poate fi amendat. De aceste amendamente vor putea beneficia toate primăriile, pentru că nici una dintre ele nu deţine aceste suprafeţe mari de teren în interiorul cartierelor, poate dacă este vorba de parcuri mari, dar, de regulă, nici acestea nu există. În cazul celor 100 de metri pătraţi cred că trebuie schimbat ceva. Cred că este nevoie de reglementări urbanistice mai permisive, astfel încât să putem rezolva această problemă”, a precizat viceprimarul.

Aproximativ 210 locuri în trei creșe noi 

Cea mai nouă creșă din Brașov este cea de pe strada Carierei, construită inaugurată în anul 2013. După anul 2016, viceprimarul Brașovului, Costel Mihai, a precizat că municipalitatea a făcut demersurile pentru a construi noi creșe, fiind în diferite stadii de implementare trei proiecte. În total, capacitatea estimată a celor trei creșe va fi de 214 locuri. 

Astfel, anul trecut au început lucrările la creșa nouă din cartierul Astra, de pe strada Apollo, cu o capacitate de 80 de locuri. Termenul de finalizare pentru această unitate este luna februarie 2021, însă constructorul a comunicat municipalității faptul că lucrările ar putea fi gata cu două luni mai devreme. 

„De asemenea, unul dintre dezvoltatorii imobiliari a donat Municipiului Brașov un teren în zona Coresi-Tractorul, iar pentru acest proiect a fost realizat studiu de fezabilitate. Anul acesta va fi lansată licitaţia de lucrări. Această creşă va avea o capacitate de 64 de locuri. O altă creşă, cu o capacitate estimată la 60 – 70 de locuri se va construi în cartierul Avantgarden din Bartolomeu, tot pe un teren donat de dezvoltatorii imobiliari”, a explicat viceprimarul. 

De altfel, acesta recunoaște că numărul de locuri din cele trei creșe nu este cel pe care și l-ar fi dorit. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.