Număr record de testări CoVID-19 în ultimele 24 de ore, în România. La Braşov, datele de spre testări rămân confidenţiale

Un număr record de teste pentru COVID-19, respectiv 9.873, a fost raportat duminică pentru ultimele 24 de ore. 
 
Conform Grupului de comunicare strategică, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 136.518 de teste. Aceasta înseamnă 9.873 de teste pentru COVID-19 în ultimele ore, ceea ce este un record.  Grupul de comunicare strategică spune că acest număr include și „unele rezultate la teste lucrate în zilele anterioare și care au fost raportate între timp”, fără a face alte precizări.
 
În România, la acest moment sunt 70 de puncte Real Time PCR pentru testarea COVID-19, dar ele funcţionează sub capacitate din cauza lipsei de personal, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 
„În acest moment la nivel naţional avem 70 de puncte de testare care pot face până la 10.000 de teste pe zi, acest număr este dat de potenţialul aparatelor. Dar acest potenţial trebuie suplinit şi de potenţialul uman (…) Acest personal trebuie să meargă la o instruire, iar 3-4 zile de instruire nu pot compensa o experienţă de 10-20 de ani. Şi atunci aceste aparate vor face mai puţine teste decât pot ele în realitate. Suntem în acest moment la 6.000-6.200 de teste pe zi, dintr-un potenţial de 10.000”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

În judeţul Braşov sunt funcţionale, în acest moment, echipamentele de testare tip Real Time PCR de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov – la pavilionul Tractorul. Un al treilea echipament,  de mai mici dimensiuni, a fost pus la dispoziţie de Universitatea Transilvania. Autorităţile nu raportează numărul de teste zilnice însă capacitatea unui aparat este de aproximativ 1000 de teste pe zi, conform declaraţiilor anterioare făcute de autorităţi  

De asemenea, noi echipamente de testare vor fi furnizate, în curând către Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie, care a făcut deja achiziţia şi aşteaptă livrarea, şi de Spitalul Clinic de Copii, care, la ultima rectificare a bugetului judeţean a primit suma de 260.000 de lei cu aceaastă destinaţie. 
 
Un alt aparat Real Time PCR, e capacitate mai mică, cu o valoare estimată de 130.000 de lei, puşi la dispoziţie din donaţii şi de la bugetul local, a fost comandat şi la Spitalul Municipal Codlea şi este în aşteptare. 

Duminică, la două luni de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, numărul de cazuri de coronavirus a ajuns la 11.036, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 401 noi îmbolnăviri, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. La Braşov, numărul infecţiilor confirmate a ajuns duminică, la 396, cu zece mai mult faţă de ziua anterioară. 

Dintre persoanele confirmate pozitiv în România, 3.054 au fost declarate vindecate și externate. La ultima raportare făcută în această săptămână de Instituţia prefectului, în judeţul Braşov au fost externate 70 de persoane. 

 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.