Secția modulară ATI de la Spitalul Județean Brașov a primit autorizația de construire. Cum va arăta noul spital pentru pacienții cu COVID-19

Anunțat la începutul acestei luni, proiectul secției ATI modulare din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a obținut autorizația de construire din partea Primăriei Brașov. Investiția urmează să fie realizată de Consiliul Județean Brașov, în baza unul proiect tehnic pus la dispoziție, cu titlu gratuit, de Fundația Hera.  De altfel, după ce a fost obținută autorizația de la Primărie, au început pregătirile pentru realizarea noului proiect, fiind marcați cei 18 copaci din curtea spitalului ce urmează a fi tăiați în vederea amenajării terenului.

27 de paturi ATI în 4 saloane 

Construcția va funcţiona pe perioada pandemiei ca secţie ATI exterioară spitalului preluând pacienţi critici. Secţia este formată din 27 paturi dispuse în 4 saloane, 3 rezerve de tip izolator şi spaţii cu funcţiuni suport pentru secţie. Se vor realiza fundaţii izolate de beton peste care se va amplasa o structură metalică ce va susţine ansamblul de containere. Instalaţiile de apă şi canalizare se vor realiza pe sub containere, iar instalaţiile electrice şi de tip HVAC pe deasupra. Pe lângă spaţiul medical, se va realiza şi o platformă tehnică pe care se vor amplasa CTA-urile şi chillerele. De asemena se va amenaja şi un spaţiu tehnic pentru reţelele de fluide medicale, precum și un grup electrogen.
Ca şi funcţiuni suport, în secţie se vor amenaja şi următoarele: laborator de analize medicale şi sterilizare.
La interior se vor folosi finisaje speciale pentru spaţii medicale, uşor de curăţat şi dezinfectat, rezistente la lovituri şi agenţi de curăţare agresivi.Pacienţii care sunt aduşi pentru îngrijire în această secţie sunt cei stabiliți în triajul spitalului sau al altor spitale şi sunt confirmaţi ca fiind infectaţi cu Covid-19.

Medicii, dezinfectați și la intrare, dar și la ieșire 

Pentru a ajunge în zona de lucru, personalul medical va trece prin zona de donning – unde se echipează cu echipamentul de protecţie specific conform cu protocolul epidemiologic. Pentru accesul în saloanele de pacienţi aceştia trec prin sas filtru dotat cu lavoar şi substanţe dezinfectante.
Pentru a ieşi din tură aceştia trec prin zona de doffing, unde îşi dau jos echipamentul de portecţie şi îl lasă în containere care vor fi preluate de personalul specializat şi duse în containerul de neutralizare. De aici trec prin duşuri, se dezinfectează şi apoi ajung în vestiar, unde se îmbracă cu hainele de stradă. La ieşirea din container trec printr-un tunel de dezinfecţie.

Secția va avea o stație de pre-epurare a apelor 

În vederea respectării valorilor limită admisibile de încărcare cu poluanți a apelor uzate deversate în rețeaua publică în strictă conformitate cu prevederile normativului NTPA-002, apele menajere vor fi trecute printr-o stație de pre-epurare compactă în vederea dezinfecției acestora.
Nu este cazul de afectare a mediului înconjurător. Prin lucrările propuse şi substanţele folosite în cadrul construcţiei aerul nu va fi viciat. Aerul din interiorul spitalului modular va fi evacuat la exterior respectând protocolul epidemiologic impus astfel încât acesta să nu infecteze alte persoane. 

Pentru construirea acestei secții, la ultima rectificare a bugetului Consiliului Județean Brașov a fost alocată suma de 5,8 milioane de lei (sumă în care nu este inclusă aparatura), iar la momentul respectiv președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat că are în plan să recupereze suma din bani europeni. Cum această structură nu a fost inclusă în vreun ghid de finanțare, administrația județeană și Prefectura Brașov au început demersurile pentru aprobarea unei hotărâri de Guvern prin care județul nostru să primească, de la bugetul de stat sau din fonturi europene, suma 7 milioane de lei pentru acest proiect. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.