VIDEO. Secția modulară de ATI care va fi amenajată la Spitalul Județean rămâne în picioare cel puțin 10 ani. Veștea: „Solicităm 7 milioane de lei de la Guvern”

(imagine cu rol ilustrativ)

Secţia modulară de ATI care va fi amenajată în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va rămâne în picioare  cel puțin 10 ani și va deservi unitatea medicală și după trecerea valului pandemic. Această secție va fi funcțională în maxim două luni, conform unei Hotărâri de Consiliu Județean de săptămâna trecută, prin care s-au făcut alocările bugetare necesare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea care a reconfirmat că, pentru început, paturile care vor fi amenajate în structura modulară vor fi ultilizate pentru o secţie ATI destinată pacienţilor cu COVID-19. Ultrior însă, se vor face dezinfecţiile aferente şi aceste paturi vor fi utilizate în continuare pentru anestezie şi terapie întensivă sau pentru arşi, în funcţie de necesităţi. 

O discuţie în acest sens a avut loc şi în weekend, cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătatu, care a făcut o vizită inopinată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

CJ cere 7 milioane de lei de la stat

Secția modulară va avea 27 de paturi de ATI și va fi amenajată în baza unui proiect pus gratuit la dispoziție de Fundația HERA și Asociația Dăruiește Viață. (Informații despre proiect AICI). Consiliul Județean Brașov a alocat pentru această amenajare, peste 7 milioane de lei din bugetul propriu, pe care acum speră să îi recupereze de la bugetul de stat, după cum a declarat Adrian Veștea. 

Am pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern,  prin care solicităm suma de șapte milioane de lei. Consiliul Județean Brașov, prin bugetul pe care l-a primit la începutul anului nu a beneficiat de alte alocări de la bugetul de stat. Totuși,  noi am alocat sume  istorice pentru sănătate,  dar și pentru Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului. Unele dintre aceste sume sunt strict pentru funcționare și ne confruntăm cu probleme pe celelalte capitole bugetare, pentru ca am fost nevoiți să luăm de la investiții aflate în implementare”, a motivate preşedintele CJ.

Deocamdată, autorităţile braşovene încearc să convingă să convingă Ministerul Sănătăţii să introducă şi viitoarea unitate modulară pe „Ghidul COVID”, astfel încât aceasta să poată primi finanţare de la buget, pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus.

„I-am prezentat ministrului Tătaru situația referitoare la Spitalul modular.  De asemenea, i-am prezentat nemulțumirea referitoare la faptul că acest proiect nu este în  ghidul de finanțare a proiectelor ce vizează realizarea unor investiții pentru gestionarea coronavirusului. Totuși, noi sperăm că o parte a componentelor secții de Terapie Intensivă pe care o vom construi să fie decontate pe aceste ghiduri de finanțare”, a declarant Adrian Veştea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.