FOTO&VIDEO. Sectorul de Mari Arşi de la Spitalul Judeţean Braşov, dotat cu un defibrilator de ultimă generaţie, prin donaţia unui fost pacient

Sectorul de Mari Arşi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost dotat cu un defibrilator de ultimă generaţie, necesar pentru intervenţiile în cele mai grave cazuri. Defibrilatorul, în valoare de 7.000 de euro a ajuns la Spitalul Judeţean sub forma unei donaţii făcute de Asociaţia Sothis din Bucureşti. Unul dintre membrii Asociaţiei a fost pacient al acestei secţii în urmă cu doi ani, iar donaţia făcută ieri reprezintă una dintre modalităţile sale de a le mulţumi celor care în 2017 i-au tratat arsurile de pe aproape 35% din corp. 

Octavian Moroianu a suferit în urmă cu doi ani, ceea ce el numeşte „un accident casnic“. Fiind în vacanţă la Săcele, o tigaie a luat foc în bucătărie, iar în încercarea de a opri focul, s-a ars pe partea dorsală, alunecând pe uleiul încins.

„Eu am ajuns aici într-o situaţie destul de gravă la momentul respectiv cu 30%-35% arsuri pe suprafaţa corpului şi am stat circa patru săptămâni, perioadă în care am fost tratat exemplar, fără niciun fel de intervenţie şi fără nicio obligaţie. Recunosc că atunci când am ajuns, eram destul de speciat, mai ales că era şi după perioada «Colectiv» dar pe principiul potrivit căruia omul sfinţeşte locul, ce se întâmplă cel puţin în secţia de Arşi de la Braşov este absolut extraordinar. Vă oferim acest echipament însă vă doresc să ajungeţi să îl folosiţi cât mai puţin posibil“, a spus Octavian Moroianu. 

Octavian şi colegii săi de la Asociaţia Sothis, fraţii Cosmin şi Vlad Smighelschi, spun că aceasta este o acţiune personală pentru ei dar şi una care să îi impulsioneze, atât pe cei din societatea civilă, cât şi pe cei din politică şi administraţie, să fie mai atenţi faţă de nevoile sistemului medical din România.

„Suntem o organizaţie de oameni tineri, care au hotărât să nu mai aştepte acţiuni de la alţii – vezi politic sau administrativ. Ne implicăm şi acolo, dar pentru unele lucruri strângem noi înşine bani din salariile noastre sau alte surse, şi le donăm pentru medici. Vom continua astfel de dotări. Defibrilatorul pe care l-am adus aici a fost solicitat expres de cei de la Sectorul de Arşi de la Braşov, el este o nevoie concretă pe care ne-am asumat-o şi vom fi în continuare alături de medicii de aici, dacă vor avea nevoie de ceva“, spune Cosmin Smighelschi, preşedintele asociaţiei Sothis, care a făcut donaţia.

Cosmin Smighelschi recunoaşte însă că este nevoie de mai mult pentru ca sistemul medical românesc să funcţioneze la standarde normale. „Da, încercăm să ne implicăm şi la nivelul determinării politicului să îşi facă treaba,  pentru că dacă vom rămâne numai în donaţii, lucrurile nu se vor rezolva pe termen lung“, a mai spus Cosmin Smighelschi.

 

Sectorul de Mari Arşi are două paturi şi face parte din Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, condusă de dr. Dan Grigorescu. Sectorul a fost amenajat şi echipat printr-o investiţie ce ajunge la aproximativ 100.000 de euro, cu ajutorul unor donaţii şi sponsorizări făcute până acum de Losan România, Asociația DIAKONIA, Asociația „În numele lui Alexandru“ și SOTHIS. Defibrilatorul primit ca donaţie este unul extrem de complex, care va fi utilizat în tratarea complicaţiilor cardiace cu care se confruntă arşii grav, trataţi în această secţie. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.