Zece bebeluși nou-născuți au fost confirmați cu COVID-19, în timp ce mamele testate au fost negative

Zece bebeluși născuți la Spitalul Municipal Timișoara au fost confirmați cu coronavirus, în timp ce pentru mamele acestora testele la COVID-19 au fost negative. Autoritățile precizează că 9 mame împreună cu nou-născuții au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă. Reamintim că maternitatea a fost în carantină, iar 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu coronavirus. 

Conform Grupului de comunicare strategică, din primele informații, la Spitalul Municipal (Maternitatea Odobescu) au fost recoltate probe, în 1 aprilie, de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie.

Rezultatele testelor arată că 10 bebeluși sunt infectați cu coronavirus. Testele mamelor acestor nou-născuți sunt negative. Potrivit sursei citate, 9 mame împreună cu bebelușii au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiș să înceapă de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19. Tătaru a cerut începerea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor, adaugă Grupul de comunicare strategică. 


Tătaru: Familiile bebelușilor vor fi testate

Familiile a nouă nou-născuţi de la Spitalul Municipal Timişoara, depistaţi pozitiv la testul COVID-19, sunt izolate la domiciliu şi vor fi testate, a anunţat luni seară ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

„Mamele sunt testate şi au test negativ, bebeluşii sunt cei care sunt testaţi şi au un test pozitiv, având în vedere şi relaţiile pe care le-au avut cu personalul medical de la Secţia nou-născuţi. Reevaluăm tot ce înseamnă testare la bebeluşi, iar în funcţie de rezultat, vom continua acţiunea în consecinţă. Nouă dintre mame sunt la domiciliu cu nou-născuţi asimptomatici în acest moment, dar noi reluăm tot ce înseamnă evaluări, inclusiv testări la nou-născuţi. În cadrul anchetei, toată familia este în izolare la domiciliu şi toată familia va fi testată”, a spus Tătaru luni seară, la Antena 3.

Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină săptămâna trecută, pentru 24 de ore, după ce 5 asistente medicale au fost confirmate cu coronavirus. Între timp, 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu COVID-19.

Activitatea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Clinicii „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu) a Spitalului Municipal Timişoara va fi restrânsă, fiind asigurate doar urgenţele, după ce 25 de persoane – cadre medicale, lehuze şi o gravidă – au fost confirmate cu Covid-19, a transmis duminică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.
 
 Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, declara că alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical şi auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact.
 
Managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea, a cerut izolarea maternităţii pentru dezinfecţie totală şi testarea tuturor angajaţilor, după ce o angajată a fost depistată pozitiv. Directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, demisă luni, afirma săptămâna trecută că „decizia de carantinare (pentru câteva ore, n.r.) a respectivei maternităţi a aparţinut de la sine putere doamnei manager al Spitalului Municipal, care are în subordine maternitatea (…) fără nicio consultare a DSP (…)”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.