Brașovul începe să pună la punct planul de gestionare a deșeurilor: centrul de management integrat „se mută” lângă Brașov. În oraș vor fi amenajate și platforme pentru mobilă și alte lucruri voluminoase

Un Centru de Management Integrat al Deșeurilor lângă depozitul ecologic de deșeuri de lângă Brașov și „centre de  colectare cu aport voluntar” în orașe sunt principalele noutăți ale Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Județul Brașov, document la care  Consiliul Județean Brașov lucrează de mai bine de un an.  Investițiile incluse în SMID  urmează a fi realizate cu bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, iar proiectele trebuie finalizate până în anul 2024. 

Cea mai importantă investiție inclusă în SMID este Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care va permite  tratarea mecano-biologică, sortarea şi compostarea deşeurilor, astfel încât să fie redusă cantitatea de gunoaie care sunt depuse în depozit. Proiectul acestui centru a fost prezentat și la începutul anului de Consiliul Județean Brașov (care se ocupă de implementarea SMID), unul dintre amplasamentele propuse la momentul respectiv fiind un teren de pe marginea Ghimbășelului, între Codlea și Ghimbav. Miercuri, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Toaso Imelda, a anunțat că, în urma unor recomandări primite de la Ministerul Mediului și de la Agenția pentru protecția Mediului, acest centru ar trebui să fie amenajat în proximitatea depozitului ecologic existent lângă Brașov. 

Pe de altă parte, după ce a avut discuții cu reprezentanții Consiliului Județean Brașov, primarul Brașovului, George Scripcaru,  a  declarat că acest centru este un „Plan B”, la care s-a apelat după ce Ministerul Mediului și Agenția pentru Protecția Mediului Brașov au precizat că în viitorul apropiat nu se mai poate construi la Brașov un depozit de deșeuri cu bani europeni. 

„Recomandările autorităților, atât ale ANPM cât și ale Ministerului Mediului, au fost de a se reanaliza această opțiune (construirea unui nou depozit de deșeuri – n.n.), având în vedere că depozitul existent în acest moment, depozitul ecologic din Municipiul Brașov, are doar 31% suprafață ocupată din capacitatea proiectată. Conform reglementărilor legale,  de la 75% grad de ocupare a unui depozit existent putem demara construcția unuia. În aceste condiții, luăm în calcul amenajarea unui centrul de management integrat al deșeurilor, acesta fiind un «Plan B» ”, a explicat primarul Brașovului.

Acest centru ar urma să se construiască la cel mult 30 de kilometri de Brașov.

Dispar „platformele de depozitare a molozului” de lângă containere din cartiere 

În proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID)  este prevăzută și amenajarea unor centre de colectare cu aport voluntar. „Acestea se vor construi în fiecare localitate urbană sau acolo unde numărul de locuitori o impune. Crearea acestor centre oferă posibilitatea cetățenilor de a depune în mod gratuit diferite categorii de deșeuri (printre care și deșeuri voluminoase, ca mobilă, aparatele electrocasnice mari etc.)”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Toaso Imelda. 

În municipiul Brașov ar urma să se amenajeze două sau trei astfel de centre, iar edilii locali caută acum amplasamentele.  „Fiecare dintre aceste platforme ar urma să aibă o suprafață de 2.000-5.000 mp”,a precizat primarul Brașovului, George Scripcaru. 

Investițiile din cardul SMID au fost prezentate de Unitatea de Implementare a Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, din cadrul Consiliului Județean și consultantul – SC EPMC Consulting SRL, liderul Asocierii SC EPMC Consulting SRL – SC FINTECH ADVISERS SRL în cadrul unor întâlniri  cu reprezentanții primăriilor, ce s-au desfășurat în 19 și 20 mai mai.  Acestea urmează a fi realizate cu bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, iar în această perioadă se pregătește cererea de finanțare. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.