Cum se poate infecta o întreagă echipă medicală cu noul coronavirus. Dr. Andreea Moldovan: în spațiile de socializare, „pică mulți colegi”, la o poveste adevărată

Deși spitalele românești au trecut de perioada crizei materialelor de protecție, a reglementării circuitelor și a familiarizării cu modalitatea de tratare a pacienților depistați cu noul coronavirus, unele aspecte care au dus la infectarea unor cadre medicale, în unitățile sanitare, rămân un factor de risc.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, dr. Andreea Moldovan, spune că o zonă de risc o constituie „spațiul de socializare” dintr-un spital, în care cadrele medicale au tendința de a „lăsa garda jos”. 

„În spațiile de socializare masca se dă jos, se bea o cafea și se stă la o  poveste adevărată. Acolo pică mulți dintre colegi”, susține dr. Moldovan, care consideră că astfel de spații nu ar trebui să existe, cel puțin în această perioadă.  Pe lângă aceste spații, ea a mai spus că  există riscul infectării medicilor și în spațiile comune de prescriere a tratamentelor. 

O altă cauză a infectării unui număr mare de cadre medicale ține de neglijență.

„De multe ori a fost un coleg neglijent, care a avut simptome de boală, dar pe care nu le-a menționat ca atare și nu s-a protejat și a mers la serviciu. De asemenea, în unele situații, nici ceilalți nu au fost pe fază, pentru că și ei ar fi trebuit să  fie autoprotectori . A fost acea senzație de «chibrit aruncat în căpița de fân», în care a fost de ajuns o persoană sursă, pentru ca «trena lui de infectați» să fie impresionantă”, a precizat Andreea Moldovan. 

Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov propune ca și în cazul medicilor să se aplice regula valabilă de mult în cazul tuturor pacienților care se prezintă într-un spital: „Orice persoană trebuie considerată un posibil caz de coronavirus”, chiar dacă acest lucru poate părea neplăcut. 

 Potrivit datelor confederației sindicale Federația Solidaritatea Sanitară, în data de  3 mai, la nivel național erau 2.170 de cadre medicale cu noul coronavirus, dintre care 53 în județul Brașov. 

 

  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.