Doar unul din 4 carantinați la Brașov locuiește în muncipiu. Scripcaru, nemulțumit că „străinii” nu ajung în localitățile de domiciliu: „Cheltuielile se răsfrâng dezechilibrat asupra bugetului local”

Numărul persoanelor cazate în centrele de carantină din municipiul Braşov a scăzut faţă de perioada de vârf, când zilnic se regăseau în aceste centre în medie 250 de persoane. După o scădere cam la jumătate a numărului de carantinaţi, în ultimele zile s-a înregistrat însă, din nou, o uşoară creştere, în acest moment fiind în perioadă de carantină instituţionalizată 132 de persoane.

O analiză a Municipalităţii arată că dintre aceste persoane, numărul celor cu domiciliul în municipiul Brașov este, în continuare, mult mai mic faţă numărul persoanelor din afara municipiului. Astfel, brașovenii reprezintă astăzi doar 28% din total persoane carantinate, iar media pentru perioada 10 martie – 11 mai este de 25%, ceea ce, din punctul de vedere al primarului George Scripcaru reprezintă o problemă ce ridică semne de întrebare privind modul în care au fost aplicate până acum restricţiile de circulaţie. 

Cetăţeni din Caţa, Crizav, Prejmer, Voila sau Zărneşti, carantinaţi la Braşov

Majoritatea persoanelor cazate în cele cinci centre de carantină din municipiul Braşov, funcţionale în prezent sunt din Cața, Crizbav, Prejmer, Sânpetru, Voila și Zărnești, dar sunt și persoane care au domiciliul Moeciu, Bran, Bod, Săcele sau din alte județe – Bacău, Botoșani, Constanța, Galați, Prahova și Sibiu. În acest moment, din cele șase centre de carantină, sunt funcționale cinci.

„Din totalul de persoane aflate în centrele de carantină aflate în responsabilitatea Primărie Brașov, doar în jur de 25% sunt cetățeni ai municipiului Brașov. Restul sunt cetățeni din alte localități din județul Brașov sau chiar din alte județe. Eu cred că aici este o problemă și de aceea vom face demersuri la nivelul instituției prefectului, să aflăm cum ajung cetățeni din județul Botoșani la Brașov. La intrarea în țară, fiecare este întrebat de unde vine și de unde este, și fiecare trebuie să se ducă în localitatea de domiciliu. Ne-am trezit zilele trecute, de exemplu, cu niște cetățeni din orașul Săveni, din județul Botoșani. Nu este logic acest lucru. Pe de altă parte sunt și cetățeni, foarte mulți, din alte localități din județul Brașov care, la fel, ar fi trebuit să ajungă în localitățile de domiciliu, pentru că este o prevedere legală că fiecare primărie este obligată să își înființeze un astfel de centru. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru, în multe localități din județ”, a declarat primarul Braşovului.

Scripcaru: „Cheltuielile se răsfrâng dezechilibrat asupra bugetului local”

Pe de altă parte, edilul atrage atenţia că, în ciuda faptului că numai un sfert dintre cei cazaţi în centrele de carantină sunt cetăţeni ai Braşovului, toate cheltuielile legate de acest serviciu se răsfrând asupra bugetului local, la care participă exclusv braşovenii.

„Se creează o falsă impresie că sunt foarte multe persoane carantinate în municipiul Brașov, dar în realitate, din 100%, doar un sfert sunt brașoveni. Este bine să știm acest lucru, pentru că și cheltuielile se răsfrâng într-un mod dezechilibrat asupra bugetului local, pentru că noi trebuie să susținem din surse proprii o parte din aceste cheltuieli. Nu mi se pare corect acest lucru și cred că la nivelul structurilor care gestionează această situație ar trebui luată decizia ca fiecare cetățean să fie direcționat în localitatea de domiciliu, unde primăria de acolo trebuie să asigure aceste servicii de carantină”, a declarat primarul George Scripcaru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.