Institutul „Matei Balș” a început tratamentul cu plasmă la un caz sever de COVID-19. Tratamentul se va face în scurt timp și la Brașov

Medicii i-au administrat tratament cu plasmă unui pacient aflat la secţia de Terapie Intensivă a Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş” din Bucureşti, a anunţat joi managerul unităţii medicale, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de joi, un alt pacient a fost tratat cu medicamentul Remdesivir, cunoscut pentru rezultatele bune împotriva COVID-19.

„Am administrat plasmă de convalescenţă la un pacient din Terapie Intensivă. (…) Se practică doar în Terapia Intensivă, nu se practică pe secţii obişnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică. (…) Toate lucrurile funcţionează în conformitate cu tot ce trebuie din punct de vedere legal, avem cadrul legislativ şi am trecut la administrarea ei. În momentul în care avem cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat şi primul pacient cu Remdesivir”, a declarat profesorul Streinu-Cercel, în cadrul unei emisiuni a postului TV Digi 24.

El a arătat că tratamentul cu plasmă nu incumbă riscuri, pentru că pacientul primeşte o cantitate de anticorpi care să-l ajute în lupta cu boala.

„Utilizarea de plasmă la pacienţi este ultracunoscută. (…) Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că, cel puţin teoretic, această plasmă ar trebui să-i aducă pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să îl ajute în bătălia cu virusul. Deci, numai lucruri bune, riscuri, nu. (…) Sunt respectate întru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ”, a explicat Streinu-Cercel.

În ceea ce priveşte apariţia unui vaccin împotriva noului coronavirus, Streinu-Cercel a estimat că acesta ar putea fi disponibil în a doua parte a anului 2021.

Reamintim că în această săptămână un echipament se colectare a plasmei de la pacienți convalescenți a ajuns și la Brașov, printr-o sponsorizare, fiind montat la Centrul de Transfuzii Sanguine. Centrul urmează să încheie protocoale de colaborare cu toate spitalele din oraş care tratează pacienţi COVID-19, în vederea identificării persoanelor vindecate care ar putea deveni donatoare, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal. Primele tratamente cu plasmă hiperimună sunt estimate să se realizeze la Brașov în luna mai. De acest tratament vor beneficia doat pacienții în stare severă, cu vărste de peste 18 ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.