Lucrările de amenajare a Gării Braşov, programate să înceapă la 1 iunie

Lucrările de reamenajare a Gării Braşov, defăşurate într-un proiect propus de Societatea Naţională de Căi Ferate CFR SA vor fi corelate cu lucrările de reamenajre a zonei din faţa gării, propuse de Primăria Braşov. O discuţie în acest sens a avut loc azi între Municipalitate şi CFR SA – Sucursala Braşov, cele două părţi estimând că lantierul ar putea porni la începutul lunii iunie.

***

Primarul George Scripcaru a discutat astăzi cu reprezentații Sucursalei Regionale de Căi Ferate Brașov și cu executanții proiectului și lucrărilor de amenajarea a zonei exterioare a gării Brașov, pentru a realiza corelarea proiectelor Primăriei și SRCF Brașov, precum și a stabili modalitatea prin care primăria va sprijini, din punct de vedere procedural, proiectul companiei de căi ferate.

„Regionala Gării Brașov are un proiect care este în derulare, pentru proiectare și execuție, care se află în faza DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie), urmând a se întocmi proiectul tehnic. După întocmirea proiectului tehnic vor începe lucrările. Proiectul constă în amenajarea zonei cuprinse între Bulevardul 13 Decembrie și zona poștei. Se va face un zid de sprijin înspre Bulevardul 13 Decembrie, înspre poștă se va amenaja o zonă de parcare cu spațiu verde, se vor amenaja accesele laterale către tunelul pietonal și o copertină în zona dinspre stația RATBV. Lucrările vor începe probabil la începutul lunii iunie și se vor termina până la sfârșitul anului acesta – începutul anului următor. Astăzi am discutat despre corelarea proiectului derulat de SRCF (Sucursala Regională de Căi Ferate) Brașov cu cel semnat de Primăria Brașov, pentru reamenajarea zonei din fața gării. Clădirea stației va fi reabilitată printr-un alt proiect, urmează să lansăm licitația pentru proiectul tehnic de amenajare a spațiilor interioare ale gării Brașov, cu soluții moderne, accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, va fi un proiect frumos, dacă expertizele relevă că putem amenaja spații deschise în clădire. Banii sunt prevăzuți în buget, sperăm să lansăm licitația pentru proiectul tehnic în aproximativ o lună, iar după finalizarea proiectului, licitația de lucrări“, a declarat Voinea Gabriela, șefa diviziei de investiții SRCF Brașov, la finalul discuțiilor.

Primarul George Scripcaru spune că a fost o discuție tehnică, în care s-a pus la puncz planul de lucru, în așa fel încât documentațiile necesare să fie eliberate într-un timp foarte scurt, pentru ca la iunie să înceapă organizarea de șantier și execuția etapelor de lucru, conform proiectului.

„Îi sprijinim pentru că suntem interesați și noi asă dăm o față nouă acestei zone, dar și să corelăm proiectele noastre de investiții cu acesta – terminalul care va intra în procedură de execuție în perioada următoare, proiect accesat din finanțare europeană nerambursabilă, și proiectul privind parcarea subterană cu accesibilitate pentru pietoni dinspre bulevardul Victoriei și realizarea unei dale urbane. Trebuie să discutăm și cu reprezentanții Poștei Române, pentru că și ei au, în zona gării, un amplasament care arată foarte urât. Gara este o poartă de intrare în Brașov și trebuie să arate cu totul și cu totul altfel decât acum. Și, așa cum am discutat cu directorul general al CFR, urmează procedurile și pentru partea de interior a gării centrale, și pentru zona gării Bartolomeu“, a precizat primarul George Scripcaru.

În ce privește cele două proiecte ale Primăriei Brașov, cel privind amenajarea terminalului de transport a fost semnat vineri și vor urma etapele implementării acestuia, iar parcarea subterană se află în faza de elaborare a documentației necesare organizării licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

Potrivit directorului de investiții al SRCF Brașov, a fost lansată licitația pentru realizarea unei legături între gara Bartolomeu și aeroportul internațional Brașov- Ghimbav, iar printr-un alt proiect urmează să fie reamenajată întreaga zonă a gării Bartolomeu, cu reamenajarea peroanelor, a zonelor adiacente stației, a parcării și a zonei verzi, iar clădirea va fi igienizată și zugrăvită.

Reamintim că sâmbătă, primarul Brașovului și directorul general al CFR, Ioan Pintea, s-au întâlnit la Brașov, în prezența ministrului secretar de stat Mihail Veștea și a președintelui Consiliului Județean, pentru a discuta problema gării Brașov și proiectul privind legătura cu aeroportul internațional Brașov Ghimbav.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.