Unii da, alții ba. Șomajul tehnic a fost plătit de la bugetul de stat numai unor instituții din Brașov. Celelalte vor da în judecată Ministerul Muncii

Anunțată ca o „salvare” pentru bugetele locale, plata șomajului tehnic de la bugetul de stat pentru instituțiile care nu pot funcționa din cauza pandemiei de coronavirus a fost balon de oxigen doar în unele cazuri. În unele cazuri au fost dați banii, în altele nu, iar „victime” ale acestei situații au fost angajații care nu și-au primit drepturile bănești în 15 mai. 

Astfel, în municipiul Brașov, după instituirea stării de urgență, și-au încetat activitatea total sau parțial Serviciul de Administrare a Creșelor, Serviciul Public Local Salvamont, Agrement și Parking, Grădina Zoologică Brașov, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Opera Brașov, Filarmonica Brașov și Teatrul Arlechino. După ce au intrat în vigoare ordonanțele de urgență ale Guvernului României prin care a fost reglementată plata de la bugetul de stat a șomajului tehnic către angajatorii afectați de măsurile anti-COVID (75% din salariul de bază al salariatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), instituțiile amintite au depus dosarele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brașov.  

Viceprimarul Brașovului Costel Mihai a explicat faptul că, înainte de a pregăti documentația necesară obținerii șomajului tehnic,  conducerea Teatrului Sică Alexandrescu a solicitat Ministerului Muncii să precizeze dacă această instituție este sau nu eligibilă. „Răspunsul din partea ministerului a fost că teatrul este îndreptățit să beneficieze de șomaj tehnic”, a explicat Costel Mihai. 

De altfel, Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul Arlechino și Serviciul Public Local Salvamont, Agrement și Parking au și primit banii de la AJOFM Brașov. 

Șomaj tehnic plătit de la bugetul local 

Celelalte instituții nu au avut acest noroc, pentru că, a spus viceprimarul „AJOFM Brașov a anunțat Filarmonica Brașov, Opera Brașov și Serviciul de Administrare Creșe că nu se încadrează în prevederile ordonanțelor privind acordarea șomajului tehnic”. O situația și mai ciudată a fost în cazul Grădinii Zoologice Brașov, care nici nu a primit banii, dar nici un document oficial prin care să fie anunțată că nu este îndreptățită să beneficieze șomaj tehnic plătit de la bugetul de stat. Cum AJOFM nu a virat banii în conturile instituțiilor, nici salariații nu și-au primit drepturile bănești în 15 mai.

„Având în vedere că aceste instituții nu primit banii de la bugetul de stat, am început demersurile pentru ca salariații să primească de la bugetul local o sumă egală cu cea indemnizația aferentă șomajului tehnic. Până acum au fost făcute plățile către Filarmonică și Serviciul de Administrare a Creșelor.  În cel mai scurt timp, vor fi virați și banii către Operă și Grădina Zoologică Brașov”, a anunțat Costel Mihai. 

Urmează procesele 

Viceprimarul Brașovului a mai anunțat că Opera, Filarmonica, Serviciul de Administrare a Creșelor și Grădina Zoologică vor da în judecată Ministerul Muncii, pentru a recupera sumele aferente șomajului tehnic plătit angajaților. 

„Din punctul meu de vedere, șansele de reușită ale celor care vor chema în instanță Ministerul Muncii sunt foarte mari. Un argument este   răspunsul transmis Teatrului Sică Alexandrescu de către Ministerul Muncii. Un alt argument este acela că  Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul Arlechino și Serviciul Public Local Salvamont, Agrement și Parking au beneficiat de sume de la bugetul de stat”, a încheiat viceprimarul. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.