2500 de porci de la ferma din Codlea vor fi sacrificaţi, din cauza focarului de pestă porcină identificat

Foto: Arhiva

Aproximativ 2500 de porci de la o fermă din Codlea vor fi sacrificaţi de autorităţi, sub atentă supraveghere veterinară, după ce aici a fost descoperit un focar de pestă porcină africană (PPA).

Prefectul judeţului, Cătălin Văsii i-a convocat pe membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB), pentru a pune la punct un plan de acţiuni. 

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Dorin Enache, a prezentat atribuțiile instituțiilor cu responsabilități în asemenea situație, precum și primele măsuri care au ca scop prevenirea transmiterii virusului PPA și a poluării mediului şi a confirmat că este necesară sacrificarea întregului efectiv. 

„Este necesară sacrificarea tuturor exemplarelor din ferma unde a apărut focarul, dar în primul rând procedăm la izolarea zonei și la efectuarea unor evaluări epidemiologice. Boala nu evoluează rapid în fermă, ci are o evoluție lentă. Știm să gestionăm eficient această situație, chiar dacă lichidarea focarului nu este deloc o operațiune simplă. Toate primăriile și toate fermele zootehnice sunt anunțate în legătură cu măsurile de prevenție/protecție care trebuie luate. Pe raza municipiului Codlea se va face evaluarea stării de sănătate a porcinelor din gopodării, care nu sunt în efective importante, și, la fel, se va comunica proprietarilor ce măsuri de protecție trebuie să ia. Nu este nici un motiv de panică, avem situația sub control”, a declarat directorul executiv al DSVSA Brașov, instituție desemnată principal comunicator pe acest subiect.

Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii a subliniat că pesta porcină africană nu este un pericol pentru om. 
„Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar este o situație destul de gravă, având în vedere că ferma are un efectiv de aproximativ 2.500 de capete de porcine, astfel încât am decis să nu facem o ședință online, ci să ne întâlnim la sediul Instituției Prefectului, cu respectarea normelor de conduită sanitară. Am invitat și primarul și viceprimarul municipiului Codlea, precum și pe administratorul fermei respective și vom adopta un plan de măsuri pentru închiderea cât mai rapidă a acestui focar. Ca primă măsură, am decis ca imediat după terminarea sedinței CLCB să restricționăm accesul în zona respectivă, cu ajutorul efectivelor de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă”, a declarat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.