„Crematoriul de porci” de la Codlea a funcționat legal, susțin reprezentanții DSVSA Brașov

După ce în spațiul public au apărut imagini cu „crematoriul de la Codlea”, unde au fost arși porci de la o fermă din localiate, afectați de pestă porcină, autoritățile brașovene au mers la fața locului, pentru a verifica situația. 

Potrivit viceprimarului municipiului Codlea, Erwin Albu, la fața locului a mers subprefectul Brașovului, Adrian Folea, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Dorin Enache, dar și reprezentanți ai Poliției, pentru a verifica modul în care s-a făcut incinerarea animalelor. De altfel, în zonă au fost făcute verificări de către Poliția Criminalistică, specialiștii acestei instituții verificând fiecare centimetru pătrat.  

Pe de altă parte, ședul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Dorin Enache, a precizat că la început evoluția bolii în fermă era subacută, însă, în ultimele 24 de ore a devenit supraacută.

„Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți – aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor. Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu dioxid de carbon și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitarea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”, a explicat Enache.

Infecția cu pestă porcină de la ferma de la ferma de porci SC Mancor SRL din Codlea a fost descoperită în 10 iunie, când au fost prelevate probe de la două cadavre de porci de la această fermă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.