Bacalaureat 2020. Zece recomandări pentru o notă cât mai mare la Limba română – profesoara Cristina Tunegaru

Examenul de Bacalaureat 2020 începe luni, cu proba scrisă la Limba română, la care sunt aşteptaţi să participe peste 155.000 de absolvenţi de liceu din toată ţara. 

Profesoara Cristina Tunegaru are 10 recomandări pentru elevii clasei a XII-a, pentru o notă cât mai mare la examen. Profesoara le transmite tinerilor să aibă propria interpretare asupra textelor și să nu încerce să îi imite pe ceilalți, să aibă grijă să își calculeze timpul și să acorde o atenție mare și redactării lucrării.

Cele 10 recomandări ale profesoarei de Limba română Cristina Tunegaru:

  1. Citiți trăsăturile curentelor literare. Nu le învățați pe dinafară, nu învățați propoziții, nu citiți cărți de comentarii, astfel încât să rețineți propozițiile care se referă la curente. În eseurile de la examen nu se cere definirea curentului, cât mai degrabă aplicarea trăsăturilor acelui curent literar pe un text. Ce puteți face acum este să citiți trăsăturile curentelor literare și să vă gândiți care ar putea fi trăsăturile curentelor în textele pe care le-ați ales.
  2. Nu învățați eseuri pe dinafară. Nu vă ajută deloc. Puteți acasă fie să realizați eseurile voastre, fie să aveți câte un plan la fiecare. De exemplu, dacă v-ați ales din creația lui Tudor Arghezi textul Testament, atunci să știți care sunt trăsăturile curentului literar în acel text. 
  3. Mai e puțin timp până la examen. În timpul acesta, nu vă recomand să învățați pe dinafară compuneri. Însă, argumentele voastre trebuie să fie convingătoare, să fie susținute prin referiri la text, cu trimiteri la text, cu citate. Pentru a face lucrul acesta trebuie să aveți o lectură proaspătă. Nu o să citiți acum toate romanele. Dar acum puteți să recitiți sau să recitiți fragmente din aceste texte. Vă recomand să aveți interpretarea voastră. Pentru poezii, decât să învățați comentarii despre poeziile pe care le-ați ales, mai bine învățați poeziile pe dinafară. 
  4. Nu trebuie să alegeți aceleași texte ca și ceilalți elevi. Încercați să fiți voi, să selectați textele care vă plac vouă. De exemplu, nu alegeți Testament, ci Flori de mucigai. Gândiți-vă și la profesorul care corectează. Credeți că este încântător să citești același text în lucări de 20 de ori? 
  5. Organizați acasă o situație de simulare a examenului. Să rezolvați un test de antrenament ca și cum ați fi la examen, timp de trei ore, fără pauză și fără întrerupere, fără să vă inspirați. Urmăriți baremele, citiți un barem să vedeți cum se notează subiectele. 
  6. Nu mergeți la școală cu materiale și nu citiți și luni dimineața pentru subiecte. Citiți cel mult în prima parte a zilei de duminică. La examen, ar fi bine să aveți un ceas la voi, să știți cum vă împărțiți timpul. Prima recomandare este să vă gândiți cum rezolvați subiectele. Luați-vă timp să respirați adânc și apoi citiți subiectele în întregime. 
  7. Împărțiți-vă timpul. Primul subiect nu este foarate dificil, dar trebuie să citiți textul. Primul subiect s-ar putea să vă ocupe o oră, o oră și jumătate. Organizați-vă timpul. Al doilea subiect ocupă un sfert de oră. Eseul necesită o oră, o oră și un sfert, iar eseul nu trebuie scris pe ciornă. Vă puteți nota pe ciornă numai câteva idei, compunerea o scrieți direct pe foaia de examen. Lăsați 5 minute pentru corectarea lucrării, o să vedeți greșeli pe care la început nu le-ați văzut. 
  8. Mare atenție și la redactare. Primiți în total 22 de puncte pentru redactare – pentru stil, pentru coerența textului, pentru punctuație, ortografie, așezare în pagină. 
  9. Nu contează ordinea subiectelor, contează să alegeți subiectul care vă e la îndemână. Puteți începe cu eseul, nu contează ordinea subiectelor. Dacă alegeți să lăsați un subiect nerezolvat, mare atenție să vă întoarceți.
  10. Nu ieșiți din sală înainte de încheierea celor trei ore de examen. Dacă vă mai rămâne timp, jumătatea aceea de oră e a voastră, nu o risipiți. S-ar putea să vedeți ceva ce nu ați descoperit până atunci. Încercați să fiți voi!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.