Ministerul Educației o întoarce în privința introducerii testelor grilă la Bac și Evaluarea Națională: „Trebuie să facem o discuție cu părinții și elevii“. Modelele publicate pe edu.ro au fost retrase între timp

Ministerul Educației o întoarce în privința introducerii testelor grilă la română și matematică, la bacalaureat și evaluare națională, la doar o zi de la anunţul introducerii acestora și publicarea modelelor de subiecte. Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, a declarat pentru Hotnews.ro că mâine Ministerul Educației va decide în ce formă vor fi subiectele de la BAC 2019 și de la Evaluarea Națională. Lixandru a spus că modelele de subiecte au fost publicate ieri dintr-o eroare a Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Modelele de subiecte au fost retrase de pe site.
 
„Am hotărât împreună cu doamna ministru Plumb ca mâine să discutăm oportunitatea schimbării structurii examenelor împreună cu părinții, elevii, reprezentanții Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Mâine va avea loc o consultare cu toată lumea la minister. După discuția de mâine vom ști cum vor fi subiectele, dacă mergem pe vechiul format sau introducem testele grilă”, a declarat Florian Lixandru.
 
Întrebat despre modele de subiecte apărute miercuri pe site-ul subiecte.edu.ro, secretarul de stat a spus că acestea au apărut dintr-o eroare a Consiliului Național de Evaluare și Examinare. „Modele de subiecte trebuiau publicate astăzi. Dar cei de la CNEE au furat startul. A fost o eroare a celor de le CNEE”, a mai spus Lixandru.
 
Acesta declară că introducerea testelor grilă nu este sigură în acest moment. În schimb, decizia privind introducerea acestor teste a fost luată astă vară, după rezultatele de la examenele naționale.
 
„Ca să reducem gradul de subiectivism am zis să introducem și itemi de tip obiectiv unde nu ai cum să întorci că e 1 sau e 2 răspunsul, n-ai ce să interpretezi acolo. Și am zis să introducem și astfel de itemi într-o anumită pondere. Asta a fost intenția. Totul spre binele copilului, să se vadă că facem ceva, că luăm o măsură pentru că copiii nu au nicio vină. Asta a fost rațiunea”, a explicat Lixandru.
 
Vineri, Ministerul Educației va avea o întânire cu elevii și părinții pe tema viitoarelor subiecte.
 
„Am hotărât ieri să chemăm la consultări toți factorii implicați și, în funcție de ce se va discuta mâine și ce decizie se va lua, vom veni fie cu vechea formulă, fie cu noua formulă. Noi vom veni cu argumentele noastre, ei vor veni cu argumentele lor și vedem la ce înțelegere ajungem. Așteptăm cu interes întâlnirea de mâine. Până atunci nu putem avansa nimic”, a mai spus secretarul de stat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.