Consiliul Județean Brașov începe negocierile pentru cumpărarea Muzeului Civilizației Urbane. Prețul de pornire: 2,5 milioane de euro

Consiliul Județean (CJ) Brașov va începe negocierile cu proprietarii clădirii în care funcționează Muzeului Civilizației Urbane pentru cumpărarea imobilului. Pentru această clădire, situată în Piața Sfatului nr. 15, proprietarii cer 2,5 milioane de euro.

Casa din Piața Sfatului nr. 15 este monument istoric de importanță națională și a fost retrocedată în urmă cu mai mulți ani. Proprietarii au mai încercat să îl vândă, iar Consiliul Județean Brașov și-a mai manifestat intenția de a-l cumpăra, dar nu a trecut de acest pas.

Anul acesta, potrivit legislației, proprietarii au transmis Ministerului Culturii o nouă ofertă de vânzare, însă acesta a anunțat că nu își exercită dreptul de preemţiune. Consiliul Județean Brașov a anunțat că își exercită acest drept, iar în ședința de plen din această săptămână aleșii județeni vor aproba și echipa de negociere. Conform proiectului de hotărâre, din comisia de negociere vor face parte cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean (Adrian Gabor și Toaso Imelda), șeful Direcției Juridice din Consiliul Județean – Claudia Crăciun, șeful Direcției Economice din Consiliul Judeețan – Gabriela Agafiței, directorul Muzeului de Etnografie – Alexandru Stănescu și din doi consilieri județeni, unul din Comisa de specialitate nr. 1 – Economică și unul din Comisia de specialitate nr. 4, de cultură.

Clădire reabilitată de Consiliul Județean Brașov când era încă în litigiu 

Clădirea în care funcționează Muzeul Civilizației Urbane (parte din monumentul istoric „Casele Closius-Hiemesch-Giese” care mai include și librăria) a fost construită în secolele XVI-XVII și are o suprafață în suprafață construită de 230 mp și suprafață construită desfășurată de 1.028 mp. Imobilul are subsol, parter, etaj și mansardă, iar în toate aceste spații sunt expuse piese din colecția Muzeului de Etnografie Brașov.

În urmă cu aproximativ 10 ani, chiar dacă imobilul era în litigiu, Consiliul Județean Brașov a făcut investiții în restaurarea clădirii și amenajarea Muzeului Civilizației Urbane.

După ce imobilul a fost retrocedat, de mai multe ori, noii proprietari au transmis notificări de evacuare, însă, până acum muzeul a scăpat de evacuare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.