Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Suntem prea relaxaţi/ Nu suntem în stare bună de imunitate a populaţiei

În contextul în care se vorbeşt tot mai des despre o nouă relaxare a restricţiilor, după 15 iunie, dar şi a faptului că, la Braşov, de exemplu, ultima săptămână a adus peste 100 de cazuri noi, care au dus judeţul nostru într-un nedorit Top 3 al celor cu cea mai mare incidenţă a infecţiilor, dr. Andrea Moldovan atrage atenţia că „suntem mult prea relaxaţi”. Directorul Medical al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov a vorbit miercuri seara, la „Piaţa Victoriei” de la Europa FM, despre viața în vremea pandemiei, despre mască, relaxare ţi teste.

„Nu suntem în stare de imunitate a populației bună, încât să spunem că nu mai are cine să se îmbolnăvească, nu avem vaccin, nu avem tratament eficace ce poate fi folosit cu eficacitate bună și toxicitate mică. Suntem mult prea relaxați”, subliniază medicul.

În același timp, dr. Andreea Moldovan a adus în discuție și problema cetățenilor care refuză să se testeze atunci când au simptome: 

“Se întâmplă ca și o populație redusă, inclusiv cadre medicale care de teama unui rezultat pozitiv care înseamnă internare în spitalele COVID, să refuze sau să nu dorească sau să caute acea testare când au simptome”.

Totodată, Andreea Moldovan a atras atenția asupra purtării corecte a măștii de către două persoane, care reduce astfel la 1,5% riscul de dobândire a infecției. Medicul susţine că trebuie să fim cu atât mai atenţi cu cât deocamdată nu există date clare nici în ceea ce priveşte reacţia pacienţilor trecuţi prin această infecţie.

„Odată apăruți anticorpii, nu știm care este nivelul minim protector, de exemplu ca în cazul hepatitei B. Nu știm cât persistă anticorpii în sânge, deci nu știm cât rezistă efectul protector. Nu ne putem culca pe o ureche să fim liniștiți pe timp nelimitat”, a declarat dr. Moldovan.

70% dintre pacienţii internaţi la Boli Infecţioase s-au vindecat

Întrebată câţi pacienţi a tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov, dr. Andreea Neculau a răspuns:

„Nu știu să spun ca număr. Este un spital care din 10 martie, când a fost primul pacient suspect și confirmat, a lucrat mereu la capacitate maximă, aproape plin. S-au vindecat în jur de peste 70% dintre cazuri. Au fost pacienți care au fost obligați să rămână în spital câteva săptămâni, pentru a obține testele negative. Este un joc psihologic extrem de greu de acceptat. După un test negativ, au fost și două-trei pozitive. Se poate întâmpla ca un pacient să nu obțină două teste succesive negative la 24 de ore și totuși să nu aibă simptomele, adică să pară vindecat după o săptămână-două și testele să nu iasă negative. Se vorbește tot mai mult despre inactivarea și lipsa de infectivitate a particulelor virale depistate la pacienți cu COVID, după un interval de timp. Unii spun după un număr de zile, autoritățile spun după alt număr, astfel că în momentul de față suntem în discuții privind criteriile de externare a pacienților internați cu COVID, ca să-i ajutăm să nu prelungim o internare care pentru un asimptomatic este extrem de greu de suportat”.

Întreg interviul de la Europa FM, AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.