Azi începe admiterea la liceu. Ce opţiuni au elevii, cum se completează fişele şi când are loc distribuirea în clasa a IX-a

Completarea opţiunilor elevilor în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu începe joi, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, scrie Agerpres. Conform MEC, în intervalul 2 – 8 iulie, se vor completa opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. Completarea opţiunilor se poate face fie în unitatea de învăţământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.
 
Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a publicat ieri pe site-ul propriu, www.isjbrasov.ro, ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea în liceu pentru anul școlar 2020-2021, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere.
 

Oferta educațională pentru clasa a IX-a zi la cele 41 de unitățile școlare liceale și profesionale din județul Brașov cuprinde:

  • 108 locuri la nivelul liceal, zi (1.820 la filiera teoretică, 1.036 la filiera tehnologică și 252 la filiera vocațională);
  • 901 locuri pentru învățământul profesional și dual.

Peste 4.400 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Brașov au participat la Evaluarea Națională, dintre care peste 3.400 au obținut medii peste 5.00. 

În perioada 2 – 8 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Noutatea în acest an o reprezintă faptul că absolvenții care doresc să se înscrie pentru unul din locurile din unități liceale din alt județ, depun fișa de opțiuni tot în unitatea școlară unde au absolvit clasa a VIII-a, fără a mai fi necesară deplasarea în județul respectiv, la centrul special desemnat pentru acești candidați.

În data de 10 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2020 – 2021.

Cum se completează fişele şi cum se face distribuţia pe locuri

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune, potrivit ghidului de admitere.

Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.