Casa Sfatului a fost preluată de Municipiul Brașov. Activitatea Muzeului Județean de Istorie nu va fi afectată, a promis primarul Brașovului

Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov au ajuns la un acord în ceea ce privește Casa Sfatului, clădire care mulți ani a avut o situație juridică neclară. Astfel, primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat ca a fost semnat cu administrația județeană actul prin care Casa Sfatului rămâne în proprietatea Municipiului Brașov și iese din administrarea Județului Brașov.
Acest transfer nu va afecta activitatea Muzeului Județean de Istorie Brașov, pentru că primarul a anunțat că instituția va funcționa în continuare în această clădire.

„Urmează să semnăm un acord cu Muzeul Județean de Istorie Brașov. Nu vom lua chirie, dar muzeul va trebui să plătească utilitățile și să întrețină spațiile interioare”, a explicat Scripcaru.

Pe de altă parte, acesta a precizat că rezolvarea problemelor juridice a clădirii va permite municipalității să ia în calcul realizarea unor reparații mai ample la Casa Sfatului.

„Vom putea include Casa Sfatului într-un program de reparații majore, dacă va fi cazul. Astfel de lucrări nu s-au putut face până acum”, spus George Scripcaru.

Reamintim că în anul 2002, Casa Sfatului, dar și unele turnuri de apărare și zidurile Cetății au fost înregistrată în Cartea funciară ca fiind în proprietatea Municipiului Brașov și în administrarea Consiliului Județean Braşov, iar acest lucru nu a permis realizarea unor investiții ample.

Ulterior, în anul 2016, Consiliul Județean Brașov și Primăria Braşov au început demersurile pentru clarificarea situației juridice a monumentelor. Soluția a fost radierea din Cartea funciara a dreptului de administrare deținut de Consiliul Județean Brașov, iar pentru a se putea realiza acest lucru era nevoie de o hotărâre de Guvern. În acest sens, administrația județeană a pregătit mai multe proiecte de hotărâre de Guvern, dar toate au fost returnate, pentru ca mai era nevoie de clarificări. În anul 2019, a intrat în vigoare noul Cod Administrativ, act normativ care nu mai instituie obligativitatea adoptării unor hotărâri de Guvern pentru astfel de spețe.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.