Ministerul Educației va emite tichete pentru plata serviciilor after-school, pentru elevii din clasele primare

Ministerul Educaţiei va putea să emită tichete valorice pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor after-school, conform unui proiect de lege inițiat de parlamentari liberali și adoptat luni de Senat. Legea merge la promulgare la președinte.

Tichetul valoric are scop exclusiv educaţional, este netransferabil, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui.  
 

Cum se stabilește valoarea tichetului pentru decontarea plății after-school-ului

 
Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă (ISR) şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. 
 
“El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor”, se menționează expunerea de motive a proiectului.  
 
Inițiatorii proiectului explică necesitatea acestuia în contextul accesului limitat al copiilor la sistemul public de învăţământ din cauza situaţiei materiale, precum şi a lipsei unei palete mai diversificate de servicii publice pentru copiii care “ar putea, ar vrea, dar nu pot merge la şcoală”. 
 

Cele mai importante prevederi ale proiectului:

  • Statul finanţează programul “Şcoala după şcoală” pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinţi, reprezentanţi legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea 272/2004 privind şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaţionale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul “Şcoala după şcoală”.
  • Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.
  • Tichetele educaţionale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului “Şcoala după şcoală”. Tichetele educaţionale nu sunt transferabile altor persoane. Utlilizarea tichetelor educaţionale în alt scop îi obligă pe beneficiari la plata contravalorii.
  • Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscriși copiii.
  • Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului “Şcoală după şcoală”.
  • Prezenta lege intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 58 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor. Luni, legea a fost votată de Senat, în calitate de for decizional, astfel că merge la promulgare. 
 
Consultă aici proiectul de lege și  raportul comisiei de învățământ din Senat

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.