Ministrul Fondurilor Europene nu a spus nici „Da”, nici „Nu” în privința finanțării cu bani europeni a Spitalului Regional Brașov

Proiectul noului spital al Brașovului este una dintre investițiile care s-ar putea regăsi pe lista proiectelor cu finanțare europeană prin Programul Operațional – Sănătate 2021 – 2027. Deocamdată,  România negociază cu Comisia Europeană pentru ca acest program să fie inclus în exercițiul financiar european viitor, alocarea solicitată de țara noastră fiind de 4,2 miliarde de euro. Dacă acest program va fi aprobat, va începe competiția pentru banii europeni, mai ales că mai multe orașe și-au anunțat intenția de a obține finanțare nerambursabilă pentru implementarea unor proiecte, anunțul fiind făcut de ministrul Fondurilor Europene, în timpul vizitei de vineri de la Brașov. 

„Sunt mai multe solicitări la nivel național, unele vizând înființarea unor unități sanitare noi, de refuncționalizare a unor activități medicale existente. Sunt solicitări pentru spitale din Sibiu, Bistrița-Năsăud. La Cluj se  dorește construirea unui spital mono-bloc. Toate aceste solicitări sunt analizate de către Guvernul României cu maximă responsabilitate, împreună cu Ministerul Sănătății. Există deschidere din partea Guvernului pentru o posibilă finanțarea a unor astfel de obiective. Nu aș putea să dau acum un răspuns ferm privind spitalul de la Brașov, pentru că este vorba de o decizie a Guvernului României”, a declarat Boloș, după ce a fost întrebat dacă proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov are șanse să beneficieze de o finanțare europeană. 

Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov ar urma să se construiască pe un teren de aproximativ 18 hectare aflat în Bartolomeu, lângă Centrul de Afaceri. De altfel, amplasamentul viitorului spital i-a fost arătat ministrului Marcel Boloș, după ce acesta a susținut o conferință de presă la Centrul de Afaceri din Bartolomeu. 

Digitalizare și cercetare cu bani europeni 

 

Tot prin viitorul program de finanțare a proiectelor din domeniul sănătății, Marcel Boloș a anunțat că se vor finanța  spitalele regionale de la Craiova, Cluj și Iași, aflate de muți ani pe lista proiectelor cu finanțare europeană.  respectiv partea de infrastructură și echipamente echipamente medicale. Tot prin acest program se va asigura finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă sau a spitalelor de recuperare. Bani europeni ar urma să fie alocați și pentru digitalizarea activității medicale sau pentru specializarea cadrelor medicale.

„Prin acest program avem în vedere finanțarea cercetării medicale. România a propus trei proiecte majore pentru acest domeniu. Este vorba de Centrul Național de Protonoterapie, Institutul Cantacuzino și Institutul de Medicină Genomică, pentru a putea asigura tratamente personalizate pentru pacienți. Este pentru prima dată când România este pe care să obțină finanțarea europeană pentru un program național dedicat sănătății”, a explicat Boloș. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.