Planul Primăriei Brașov: tren metropolitan ușor până în Sfântu Gheorghe și în Valea Prahovei

Aflat vineri în vizită în județul Brașov, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a susținut o conferință de presă la care a participat și prefectul județului, Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dar și primarul Brașovului, George Scripcaru. În timpul întâlnirii cu presa, primarul Brașovului i-a solicitat ministrului să ia în calcul includerea pe lista proiectelor cu finanțare europeană realizarea unui tren metropolitan ușor. Propunerea edilului brașovean este că acest proiect să fie implementat de Agenția Metropolitană de Transport Brașov, în parteneriat cu CFR SA (care deține infrastructura feroviară). 

„Aceste linii ar putea deservi localitățile din jurul Brașovului, cum este Codlea sau Zărnești. De asemenea, această modalitate de transport ar putea se extindă până în Sfântu Gheorghe sau în localitățile din Valea Prahovei. Putem să gândim un astfel de program cu finanțare europeană. Săptămâna viitoare vom merge la Ministerul Fondurilor europene cu o propunere concretă de proiect”, a declarat primarul.

De cealaltă parte, ministrul a declarat că „există o deschidere pentru astfel de proiecte, pentru că s-ar deschide noi orizonturi pentru ceea ce înseamnă transportul în comun de călători”. De asemenea, el a precizat că, recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 101 din 2020, ce permite autorităților locale să  acceseze bani europeni și pentru proiecte ce vizează realizarea unor trenuri metropolitane sau urbane.

„Vă asigur că există această posibilitate legală și această perspectivă”, a declarat Boloș.

Ministrul a anunțat și că proiectele ce țin de mobilitate urbană vor putea beneficia de finanțări și prin Planul Național de Recuperare și Reziliență, noul instrument de finanțare al Uniunii Europene. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.