Ministerul Fondurilor Europene vrea să atragă 75 de milioane de euro pentru finanțarea Aeroportului Brașov. Cât va dura și care sunt principalele piedici

Finanţarea proiectului aeroportului de la Braşov din bani europeni pe actualul exerciţiu financiar depinde de durata procedurii de notificare a ajutorului de stat, a explicat, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, care a menţionat că printre argumentele oferite experţilor Comisiei Europene s-a numărat şi acela că investiţia este susţinută inclusiv de clusterul Airbus. 



O discuție pe tema finanțării din fonduri europene a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav a avut loc pe 17 septembrie, însă proiectul nu a avansat prea mult în această direcție, în contextul în care totul ține de notificarea investiței ca ajutor de stat, care înseamnă o procedură de durată, după cum a spus chiar ministrul Roxana Mînzatu. 

„Avem două căi de urmat, ambele ţin de notificarea aeroportului ca şi ajutor de stat, una ar putea fi gata în decembrie 2019, alta la sfârşitul lui 2020. Probabil că, undeva la sfârşitul lui octombrie, vom vedea care este calea mai accesibilă.(…) Dacă reuşim să trecem această barieră a ajutorului de stat, cu siguranţă vom avea şi un contract de finanţare semnat. Le-am dat ca şi argumente faptul că vorbim de o investiţie matură, care merge înainte oricum, (…) proiectul este capabil să genereze facturi, cheltuieli, absorbţie chiar de la anul, nu mai avem proiecte pe aeroporturi atât de mature“, a spus Roxana Mînzatu.



Indiferent de varianta aleasă, ministrul Fondurilor Europene spune că „cert este că va trebui să rămânem sub 75 de milioane de euro, pentru a nu fi considerat un proiect major. Discutăm de un proiect minor din punct de vedere al finanțării europene”.

Toate discuțiile se poartă în colaborare cu echipa de la Consiliul Județean Brașov, a ținut să sublinieze ministrul Fondurilor Europene. Aceștia s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Concurenței, pentru a pregăti notificarea către Comisia Europeană. 



„Alături de ei, au participat și colegii mei de la minister. Suntem trei în această echipă: noi, în calitate de finanțator, Consiliul Concurenței, care dă «undă verde» din punct de vedere al ajutorului de stat și Consiliul Județean, titularul investiției. Dacă trecem bariera ajutorului de stat, cu siguranță că vom putea avea și un contract de finanțare din fonduri europene, semnat pentru decontare. Este o investiție care merge înainte printr-un împrumut, dar eu îmi doresc să obținem bani europeni. De altfel, experților de la Comisia Europeană le-am spus că acest proiect se implementează și este capabil să genereze cheltuieli , facturi, absorbție, chiar de anul viitor”, a declarat ministrul Roxana Mînzatu. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.