Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după „rețeta poloneză”

Autoritățile locale ar putea susține financiar proiectul Spitalului Regional Brașov, iar dacă acesta se va realiza prin parteneriat public-privat (PPP), pentru contribuția publică este luată în calcul accesarea banilor europeni. Aceste variante de implementare a proiectului au fost prezentate vineri, de ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.



Pentru pregătirea proiectului Spitalului Regional de la Brașov prin PPP, Primăria Brașov a încheiat un acord de parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care realizează inclusiv studiul de fezabilitate.  

„Lucrez cu Venera Vlad de la BERD și cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Am desemnat o persoană din cadrul ministerului, care să se ocupe de PPP, pentru ca, împreună cu BERD. Vom avea cofinanțare din bani europeni la noul spital al Brașovului, chiar dacă se va realiza în parteneriat public privat”, a declarat Roxana Mînzatu.



Valea Prahovei și județul Sibiu, deservite de Spitalul Regional Brașov

Tot în această perioadă reprezentanții Ministerul Sănătății pregătește documentația referitoare la zona geografică de acoperire a viitorului spital de la Brașov. Conform ministrului Fondurilor Europene, printre altele, noul spital va deservi Valea Prahovei, județul Brașov sau județul Sibiu. „Pentru elaborarea studiului de fezabilitate, BERD are nevoie de documente despre aria de acoperire, avizate de Guvernul României”, a declarat Roxana Mînzatu.    

„Banii europeni ar urma să fie folosiți pentru susținerea părții publice din PPP”

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat că, pentru se identifica cea mai bună soluție de finanțare a proiectului noului spital, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene,  ai Ministerului Sănătății și ai BERD vor merge în Polonia, unde s-au implementat proiecte prin PPP ce au beneficiat de cofinanțare europeană.



„Împreună cu BERD vrem să includem în următoarea perioadă de programare, 2021 – 2027, posibilitatea de a cofinanța din fonduri europene spitalele regionale care se vor realiza prin parteneriat public-privat. Banii europeni ar urma să fie folosiți pentru susținerea părții publice din PPP”, a explicat Mînzatu.

 Pe de altă parte, ministrul Fondurilor Europene a declarat că Ministerul Sănătății are în lucru un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care se modifică Legea Sănătății, în sensul că autoritățile locale vor putea investi în realizarea unor spitale regionale. În acest moment, potrivit legislației, de implementarea unor astfel de proiecte se poate ocupa numai Ministerul Sănătății

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.