Un autobuz fără șofer va testa giratoriile din Brașov

Un autobuz fără șofer, care se va orienta pe străzi cu ajutorul senzorilor Lidar (ce măsoară distanțele cu ajutorul laserului), a camerelor video, a sistemului GPS RTK (real-time kinematic GPS) și a altor senzori și dispozitive va circula cu titlu experimental pe străzile Brașovului, inclusiv prin sensurile giratorii.  Vehiculul va ajunge la Brașov în cadrul  proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles” (Mobilitate urbană inteligentă utilizând vehicule autonome), depus pentru finanțare la Uniunea Europeană, suma solicitată fiind de un milion de euro.

De altfel, reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat că acest contract nu va fi semnat „mai devreme de câteva săptămâni”. 

Proiectul se derulează cu sprijinul companiei Siemens. Cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt: Barcelona,  Brașov, Braunschweig (Germania), Budapesta, Debrecen (Ungaria), Helmond (Olanda),  Pavia (Italia), Sant Cugat del Valles (lângă Barcelona), Saue Vallavalitsus (Estonia) și Sfântu Gheorghe. Dintre cele 10 orașe, testarea efectivă se va face în trei dintre acestea, printre care și Brașovul. Din Brașov, în acest proiect este implicat RATBV și Universitatea Transilvania Brașov. 

Anunțul a fost făcut de municipalitatea brașoveană, care a precizat că scopul proiectului este unul dublu: dezvoltarea unei mentalități urbane orientate spre utilizarea soluțiilor alternative de transport și creșterea importanței mobilității ecologice în mediul urban european.

Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că, în viitor, astfel de vehicule ar putea fi folosite pentru a face legătura între zonele urbane defavorizate (slab deservite) și rețeaua principală de transport public sau să înlocuiască liniile de transport public din zonele periurbane/rurale care sunt neeconomice, asigurând transferul către rețeaua principală de transport public, ori să dezvolte servicii pentru școli cu nevoi speciale.  

 

1 Trackback / Pingback

  1. Un autobuz fără șofer va testa giratoriile din Brașov - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.