Opera Brașov și-a adaptat spectacolele pentru stagiunea 2020 – 2021. Cortina se va ridica sâmbătă, când brașovenii sunt așteptați la o „variantă scurtă” a operetei „Sânge vienez”

Opera Brașov își va redeschide publicului sala de spectacole, după mai bine de 7 luni, în care instituția a fost închisă din cauza stării de urgență și a susținut spectacolele în curtea instituției, pe perioada stării de alertă. Stagiunea 2020 – 2021, care va începe sâmbătă, de la ora 18.30, cu avanpremiera operetei „Sânge vienez” de J. Strauss – fiul, va fi una specială, în care fiecare spectacol a fost adaptat astfel încât să respecte regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Astfel, pentru ca opereta „Sânge vienez” să respecte măsurile anti-COVID durata spectacolului a fost redusă până la o oră și jumătate, iar decorul este unul minimalist. Acesta nu va fi schimbat în timpul spectacolului și nu vor fi nici pauze.

Decorul pentru „Sânge vienez”

„Cu optimism, spun că în martie vom putea prezenta întreaga operetă «Sânge vienez», susține directorul interimar artistic, Mihai Irimia. Totodată, Irimia a ținut să precizeze că ambele distribuții ale avanpremierei sunt alcătuite exclusiv din soliștii Operei Brașov, alături de orchestră, cor și balet”.

Pe de altă parte, despre avampremiera operetei „Sânge vienez”, regizorul artistic Anda Tabacaru, spune că este una care transpare rafinamentul muzicii lui Strauss. 

„Mi-am dorit să regizez această operetă, din care transpare rafinamentul muzicii lui Strauss. Am lucrat în amănunțime fiecare imagine, precum și jocul scenic. Am vrut să creăm momente de bucurie în această mare de știri tragice, după șapte luni se deschide stagiunea în sală, ne-am reîntors acasă!”

 

La rândul său, scenograful Rodica Garștea, a afirmat că  „am și avem un sentiment altfel, ciudat fiindcă ne întoarcem în sala de spectacol. Sentimentul de teatru se naște în interior. Invit publicul să vadă spectacolul, este un mix de trei acte într-unul singur, din păcate nu se poate pune tot decorul pe scenă din cauza distanțării pe care trebuie să o respectăm”.

Toate spectacolele vor fi adaptate situației epidemiologice

Pentru a se respecta regulile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, directorul artistic al Operei Brașov, Mihai Irimia spune: 

„Toate titlurile pe care urmează să le prezentăm vor fi adaptate, pentru a îndeplini toate condițiile de siguranță, atât pentru public, cât și pentru artiști. Este foarte greu în acest moment să facem planuri pentru viitor. La Opera Brașov, lucrăm în echipă pentru a stabili toate aceste detalii. Pentru anul viitor ne gândim la trei premiere: „Anotimpurile”, spectacol de balet neoclasic, pe muzica lui Vivaldi și Piazzolla, „Peter Pan”, spectacol pentru copii de 1 Iunie, opera lui Donizetti, „Elixirul dragostei”, dar și adaptarea pentru sală a spectacolului „Magie pe Broadway”, care s-a bucurat de un imens succes când l-am prezentat în Gradina de vară. Programul de evenimente al Operei Brașov este alcătuit până în luna iulie, inclusiv”.

Totodată, acesta a precizat că în timpul spectacolelor, soliștii care vor fi pe scenă nu vor purta mască, însă unii dintre instrumentiștii din orchestră vor face acest lucru. Excepție vor face suflătorii, însă aceștia vor avea instalate în față panouri de plexiglas.

110 locuri din 358

La fiecare spectacol vor avea acces maxim 110 persoane, nu 358 cât este capacitatea sălii. Asta pentru că trebuie respectate regulile de protecție. Astfel, în sală, un rând va fi ocupat și unul nu. De asemenea, pe rând, un scaun va fi ocupat și unul nu. Intrarea și ieșirea spectatorilor se va face pe uși separate. După fiecare spectacol, suprafețele de lemn vor fi date cu soluții dezinfectante. De asemenea, pentru dezinfectarea sălii se vor folosi patru lămpi UV.

Spectatorilor li se recomandă să vină din timp la spectacol, pentru a nu se crea aglomerație. Nu în ultimul rând, managerul interimar al Operei Brașov, Marilena Aldea, îi roagă pe brașovenii care sunt răciți să nu vină la spectacole

1 Trackback / Pingback

  1. Opera Brașov și-a adaptat spectacolele pentru stagiunea 2020 – 2021. Cortina se va ridica sâmbătă, când brașovenii sunt așteptați la o „variantă scurtă” a operetei „Sânge vienez” - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.