Percheziții la Brașov, Ilfov și București într-un dosar de infracțiune informatică

La data de 18.11.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Braşov, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, alterarea integrităţii datelor informatice în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la fraudă informatică şi complicitate la tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna decembrie 2019 şi până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalţi membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon.

În acest mod, liderul grupării a reuşit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi paşi (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permiţând astfel schimbarea parolei de acces şi restricţionarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obţinând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informaţiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăţilor comerciale, facturi de la utilităţi, extrase de cont ale conturilor bancare deţinute, sau alte detalii referitoare la viaţa privata a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicaţie ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obţinerea unor credite de la bănci şi de la instituţii financiare nebancare.

Având acces la datele menţionate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, şi-a atribuit identitatea persoanelor vătămate şi a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obţinând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalţi membrii ai grupului infracţional.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov şi a luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.