Plus 10 lei la bursele de merit și de studii încasate de elevii din Brașov. Cea mai mare bursă va fi de 100 de lei pe lună

Elevii din Brașov care beneficiază de burse de studii sau de merit vor primi mai mulți bani în semestrul I al anului școlar 2020 – 2021. Conform unui proiect de hotărâre ce va fi suspus aprobării Consiliului Local Brașov în ședința de plen din 13 noiembrie, bursa de merit va crește cu 10 lei pe lună, de la 70 la 80 de lei pe lună, iar cea de studiu va crește de la 60 la 70 de lei. Conform aceluiași act normativ, valoarea bursei de performanță rămâne neschimbată – 100 de lei pe lună. De asemenea, nici elevii care dreptul la bursă socială nu vor încasa mai mulți bani, astfel că vor primi și în continuare 45 de lei pe lună. 

11.130 de elevi bursieri

În municipiul Brașov, dintre cei aproximativ 31.000 de elevi, 11.130 sunt bursieri. Bursa de performanță este primită de 57 de elevi, cea de merit de 9.716 de elevi, cea de studiu de 122 de elevi, iar cea socială de  1.235 de elevi. 

Fondul necesar  pentru plata burselor pentru cei 11.130 elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Brașov pentru anul școlar 2020-2021, semestrul I este în sumă de 2.619.000 lei. Sursa de finanțare a burselor o constituie veniturile proprii ale bugetului local al Municipiului Brașov.  

Elevii pot opta pentru bursa mai mare 

Bursele se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul susținerii evaluărilor naționale, iar bursele de ajutor social se acordă și pe timpul vacanțelor școlare.
Un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu
valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp.
Prin excepție, elevii care beneficiază de burse de studiu pot primi și burse de performanță sau burse de merit. De asemenea, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu iar elevii cu cerințe
educaționale speciale pot obține bursă de studiu, de merit, de performanță, indiferent dacă
beneficiază și de o măsură de protecție socială.
Sunt beneficiari ai burselor de ajutor social elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate , întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu.

Aleșii din Opoziție au avut altă propunere 

Liderul Grupului PSD din Consiliul Local Brașov, Lucian Pătrașcu, a anunțat că în ședința Comisiei Economice a propus o altă grilă de majorare a burselor școlare. Propunerea lui a fost ca bursa de performanță să crească de la 100 de lei la 150 de lei, cea de merit de la 70 la 100 de lei, cea de studiu de la 60 la 80 de lei, iar cea socială de la 45 la 60 de lei. 
 
Reprezentanții USR și PNL au votat împotriva acestui amendament și au propus majorarea cu 10 lei doar pentru Bursele de merit și de studiu, lăsând deoparte celelalte categorii de elevi”, a declarat Pătrașcu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.