Brașovul va testa purificarea aerului prin bio-tehnologie, printr-un proiect din Programul de bugetare participativă. Tot prin bugetarea participativă a fost plantat și gard viu pe Bulevardul Saturn

După ce a fost inclus pentru finanțare prin Programul de bugetare participativă, proiectul „CityTrees“ (propus de mai mulți brașoveni, respectiv Scânteie Mihaela Adina, Goran Constantin-Cornel, Marian Papara) a intrat în etapa de implementare.  Prin acest proiect, brașovenii au propus amenajarea în oraș a  4  „insule” de purificare a aerului (perete care este acoperit de mușchi care poate echivala 275 de copaci), iar Primăria Brașov a lansat licitația pentru un astfel de sistem. 

Conform anunțului licitației, valoarea estimată a contractului este de 406.723 lei (fără TVA), și presupune achiziționarea, proiectarea și montarea unui „sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului în mediul urban prin intermediul bio-tehnologiei” . 

De asemenea, firma care va obține acest contract va trebui să obțină și toate avizele necesare. 

Acest sistem ar urma să devină funcțional în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a contractului. 

Cum va arăta „insula verde” 

Conform caietului de sarcini aferent licitației, „sistemul integrat de filtrare a aerului” va fi dotat cu un set de senzori care detectează calitatea aerului, cu senzori de zgomot, cu p conexiune de date, dar și cu ventilatoare de dimensiuni mari, care „inspiră” aer murdar și „expira” aer curățat. Filtrarea aerului se realizează prin intermediul unor panouri cu mușchi. De asemenea, pentru funcționarea sistemului va fi nevoie de racordarea acestuia la rețelele de apă și canalizare, dar și la cele de alimentare cu apă. 

Se caută un loc pentru amplasarea primului sistem 

În documentația aferentă licitației, reprezentanții municipalității au menționat că încă nu a fost stabilit unde va fi amplasat acest ansamblu, însă au oferit câteva indicii: va fi o zonă poluată, în care nu se pot planta arbori. 

Aerul Brașovului, curățat și cu ajutorul gardului viu

Pe lângă amenajarea „insulei verzi” , Mihaela Scânteie a mai depus un proiect prin Programul de bugetare participativă, care presupunea plantarea de gard viu de-a lungul arterelor intens circulate din oraș. De altfel, și a acesta a fost declarat câștigător, iar în cursul lunii trecute s-au făcut deja plantările pe Bulevardul Saturn. Prin acest proiect, gard viu se va mai planta pe Calea București. 

  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.