Etapa a treia de vaccinare împotriva noului coronavirus va începe în luna martie sau aprilie, a anunțat directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Andrea Neculau. În județul Brașov vor fi amenajate 20 de centre de vaccinare, cinci dintre ele fiind în municipiul reședință de județ. Aceste centre vor fi distincte de cele 19 din cadrul spitalelor din județ. Dr. Andrea Neculau a menționat că centrele pentru vaccinarea populației generale vor funcționa în spații care oferă capacitatea de a gestiona grupuri mari de persoane. Totodată, la fiecare dintre centre vor fi arondați locuitorii din anumite zone.
Ce trebuie să facă persoana care dorește să sevaccineze
Vaccinarea împotriva noului coronavirus se va face pe bază de programare, iar dr. Andrea Neculau a anunțat că aceasta se va putea face prin intermediul medicului de familie, prin call-center-ul Direcției de Sănătate Publică sau pe platforma electronică dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/)
Prin intermediul acestei platforme, persoana va putea afla data, ora centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză, la 21 de zile după prima).
„Când persoana ajunge în centru, actul de identitate îi este scanat, la fel cum se întâmplă la secția de votare. După ce persoana este identificată, se face corelația între programare și persoană. Ulterior, se face o evaluare pre-vaccinare, în care se monitorizează parametri vitali și se parcurge un chestionar anamnezic, din care rezultă unele contraindicații la vaccinare. După ce este informat privind procedura, pacientul semnează un consimțământ informal. Odată cu acest lucru începe vaccinarea propriu-zisă”, a declarat dr. Neculau.
După vaccinare, persoana este supravegheată timp de 15 minute, apoi primește un certificat de vaccinare.
Sunt și categorii de persoane care nu se pot vaccina
Nu toate persoanele se pot vaccina. Deocamdată, în cazul acestora, dr. Neculau recomandă, în continuare, respectarea distanțării fizice, igiena mâinilor și purtarea măștilor. În această categorie sunt incluse, printre altele, femeile gravide sau mămicile care alăptează.
În schimb, dr. Neculau le recomandă să se vaccineze și celor care au fost deja infectați cu noul coronavirus pentru că, a declarat ea, încă nu se știe cât durează anticorpii.
Efecte adverse anticipate
În ceea ce privește efectele adverse, dr. Neculau a menționat că unele dintre ele erau anticipate, cum este cazul durerii locului vaccinării, dar și a unor scurte episoade febrile sau a asteniei. „Sunt efecte adverse așteptate. Aceste efecte se încadrează într-o limită de 12 sau 24 de ore și le putem gestiona ușor”, a declarat dr. Neculau.
Ea a precizat că efectele neobișnuite, ele se vor putea raporta pe un site special al Agenției Naționale a Medicamentului.
„Este util pentru noi toți să acumulăm informații în acest sens. La fiecare vaccinare, populația va fi instruită și cu privire la acest proces de raportare a efectelor adverse”, a spus dr. Neculau.
Fii primul care comentează