Cea mai mare avarie electrică din ultimii 30 de ani a lăsat fără curent nord-vestul României. Instituțiile europene vor investiga incidentul

O avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul ţării. Potrivit autorităților, a fost vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni, care a afectat, printre altele, județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Mureș, Sibiu.

Pana de curent a început la ora 15:05, iar toţi consumatorii au fost realimentaţi în jurul orei 16:45. 

„Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16.45”, se arată în comunicatul de presă transmis de Transelectrica.  

Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E, precizează Transelectrica. 

Avaria de curent a oprit de urgență alimentarea de la combinatul Azomureș, care a anunțat că din cauza acestei întreruperi de urgență a alimentarării la unele instalații, un nor de culoare brun-roşcat a fost degajat în zona platformei.  

„Avaria din sistemul naţional de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalaţii de pe platformă. Oprirea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă. (…) O întrerupere neaşteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranţă a instalaţiilor de pe platforma Azomureş. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roşcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalaţiile de producere a acidului azotic”, a arătat Azomureş, pe Facebook.

Stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază în România, a anunţat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E). 

Asociaţia adaugă că a fost demarată o investigaţia asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident. O comisie constituită la nivel european se va ocupa cu investigarea cauzelor care au dus la avaria produsă în sistemul european de transport al energiei, au declarat, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Energiei. 

„Nu ştie nimeni până acum cauzele incidentului. A fost constituită o comisie de investigaţii la nivel european care să afle în ce împrejurări s-a produs avaria”, au arătat sursele menţionate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.