Consultare pe tema pistelor de biciclete în zona metropolitană a Braşovului

Transportul cu bicicleta va fi introdus ca axă prioritară în Planul de Mobiliate Urbană a judeţului Braşov. O echipă de lucrru din care fac parte primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Şerban Todorică, preprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, ai organizațiilor non-guvernamentale, agențiilor de dezvoltare județene și locale s-a întâlni ieri pentru o discuţie de început pe tema extinderii pistelor de biciclete spre zona metropolitană şi a provocărilor pe care un astfel de proiect, parte a strategiei de mobilitate a judeţului, le ridică în acest moment.  Următoarea întâlnire a echipei de lucru, care va începe discuțiile aplicate pe marginea acestui proiect, va avea loc vineri, 22 ianuarie, de la ora 9.00, la CATTIA. Persoanele interesate să participe o pot face și în format on-line. Înscrierea se face pe adresa de e-mail contact@addjb.ro, ADDJB fiind organizația care asigură secretariatul echipei de lucru în acest proiect.

În urma discuţiilor de ieri, participanţii au căzut de acord că pistele trebuie proiectate ținând cont de mai mulți factori, de la realizarea  tehnică – de exemplu stabilirea unor standarde de dimensiuni, marcaje, semne de circulație, la identificare și consultarea celor care vor fi viitorii utilizatori, fie ei persoane care au nevoie de bicicletă pentru a ajunge din localitățile de domiciliu la locurile de muncă, fie cei care utilizează bicicleta pentru agrement. Din acest punct de vedere, traseele propuse trebuie să răspundă și nevoilor de eficiență pentru cei care utilizează bicicleta ca mijloc obișnuit de locomoție, și ofertante pentru bicicliștii de agrement, dar și să ofere condiții de siguranță tuturor celor care le utilizează.

„Am discutat într-un format extins, autoritățile locale și județene implicate în acest demers, dar și societatea civilă, despre un subiect foarte important pentru brașoveni: pistele pentru biciclete și extinderea lor către zona metropolitană. De fapt, cum putem să folosim bicicleta drept mijloc de transport în zona metropolitană. Sunt primii pași într-un demers lung, care va fi deschis către societatea civilă: Prin urmare, îi invităm pe toți cei interesați să contribuie la definirea obiectivelor acestui proiect și a pașilor următori să participe la următoarea ședință de lucru, care va avea loc vineri“, a spus primarul Allen Coliban. 

Prezent la întâlnire, vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică, a vorbit despre importanța acestui proiect pentru dezvoltarea mobilității sustenabile la nivelul întregului județ şi spune că şi-ar dori ca, până la finalul mandatulu, să poată veni de acasă de la Prejmer, la serviciu în centrul Braşovului pe bicicletă, în condiţii de siguranţă, având unde să parcheze sau având posibilitatea de a închiria un vehicul pe două roţi.

„Aceste zone sunt necesare pentru biciclistul sau cetățeanul care merge pe jos dintr-un loc în altul, se mișcă, atât pentru sănătatea lui, dar și pentru a reduce riscul la care se supune când merge de-a lungul unui drum județean sau național. Să ai o pistă de ciclism, să ai o rețea de piste de ciclism în județul Brașov este ceva foarte important pentru noi toți, cetățenii care locuim în acest județ, să ne ducem la un loc de muncă, să mergem dintr-un loc în altul, să mergem la un spațiu de recreere, de odihnă, de liniște, și respectiv să mergem în siguranță. Dacă unii cetățeni spun că încă este prea repede să vorbim de piste de cicliști, că noi încă nu avem autostrăzi, eu vă mărturisesc că este minunat să vorbim în același timp despre tot ceea ce înseamnă plan de mobilitate, dar prin excelență de o rețea de cicliști care să deservească cetățenii care doresc să facă mișcare”, a declarat vicepreședintele CJ.

Datele adunate din tere, necesitate pentru determinarea celor mai bune trasee

Pe lângă procesul de consultare al bicicliștilor, dar și a celor care doresc să treacă pe viitor la acest tip de transport, un alt element important este necesitatea de a colecta date din teren, legate de traseele viitoarelor piste. Mihai Orleanu, reprezentantul Centrului de Ecologie Montană din Moieciu, a vorbit despre importanța accesului la datele privind infrastructura existentă și a stabilirii traseelor în funcție de această infrastructură, în loc de a construi totul de la zero. Astfel, pistele ar putea fi amenajate de-a lungul căii ferate, pe drumurile de agricole, pe cele forestiere, pe diguri – după modelul din Olanda și Germania, și abia după aceea gândite trasee adiacente drumurilor județene sau naționale.

„Pe partea de accesibilitate și mobilitate, legată strict de turism, prima chestiune de care ne-am lovit și ne lovim în continuare este accesibilitatea la date, nu la obiectivele turistice. Noi nu avem datele corespunzătoare să putem lua hotărâri și să analizăm exact. Pentru mine, acesta este primul lucru: să adunăm întâi tot ce ne stă la dispoziție în acest moment. Să vedem, înainte de a investi în structuri mari, în trasee de biciclete mari, lungi, să vedem mai întâi ce avem, ce drumuri forestiere între localități sunt disponibile, ce drumuri agricole sunt accesibile, să vedem situația proprietății, să vedem în lungul căilor ferate și în lungul digurilor existente, cum putem amenaja digurile să fie și ele accesibile pentru bicicletă, și aici să nu ne gândim doar la bicicletă. Avem familii cu persoane cu handicap motoriu și ele trebuie – și asta e o datorie a administrației publice, să găsească soluțiile – ca aceste persoane și familii să se poată plimba și să se bucure de peisajul încă superb al județului Brașov. Și mai ales trebuie să creăm alternative, prin aceste trasee de biciclete, astfel încât să nu mai aglomerăm tot timpul orașele. În momentul de față, vizitarea este axată doar pe câteva puncte de interes major. Și după ce avem toate datele acestea puse laolaltă, putem hotărî și vedem pe ce ne focusăm. Avem nevoie de reglementări pentru marcaje, nu există așa ceva în momentul de față, nu avem reglementări pentru meseria de ghid turistic pe bicicletă, cu toate că el este menționat în mai multe legi. Avem o grămadă de lucruri pe care le putem face la nivelul județului și nu trebuie să așteptăm numai la nivel național să ni se dea legile. Cel puțin pe drumurile județene, avem suficiente posibilități să facem și să hotărâm ce considerăm că trebuie pentru Brașov“, consideră Mihai Orleanu.

1 Trackback / Pingback

  1. Consultare pe tema pistelor de biciclete în zona metropolitană a Braşovului - Monitorul de Brasov - Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.