Brașovul, una dintre „oile negre” ale României, în gestionarea deșeurilor. 20.000 de tone de gunoaie depozitate aiurea

Foto: USR Brașov

Brașovul este una dintre oile negre ale României, în domeniul gestionării deșeurilor. Comparativ cu alte județe, care deja au implementat strategii de gestionare a deșeurilor și au pus în funcțiune și platforme  ecologice pentru depozitare, județul Brașov se află abia în faza de licitație pentru crearea unei strategii.

 „Brașovul, este, din păcate, una dintre «oile negre» în sistemul de management al deșeurilor în România. Știm foarte bine, avem cele șase depozite neconforme care trebuie închise, la care se adaugă cel de la Rupea, unde s-a sistat depunerea deșeurilor în cursul acestei veri. Toate aceste gropi trebuie închise respectând o procedură, iar acesta a fost principalul subiect al discuțiilor purtate la Consiliul Județean Brașov. Din datele culese în urma acestei discuții, din păcate, dacă ne raportăm la alte județe, există o întârziere. Noi, acum, la Brașov suntem în faza în care a fost lansată licitația pentru elaborarea Strategiei Integrate de Management al Deșeurilor. Dacă ne comparăm cu cele mai avansate județe, de exemplu Bistrița Năsăud sau Argeș, ei au deja celulele de depunere a deșeurilor funcționale și rampe amenajate, adică vorbim de un sistem care deja se implementează. Există, totuși, semnale pozitive că, în județul Brașov, tot acest proces va fi unul destul de rapid, existând interes și colaborare din acest punct de vedere”, a explicat senatorul de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat.

De altfel, o ântâlnire pe această temă a avut loc vineri, la Consiliul Județean Brașov, la care au participat și reprezentanții  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu), structura asociativă care trebuie să implementeze Strategia Integrată de Gestionare a Deșeurilor în Județul Brașov. Întâlnirea a făcut  parte dintr-un demers al Comisiei de Mediu din Senatul României, care efectuează o anchetă privind gestionarea deșeurilor în România, în contextul în care, în această perioadă, este în dezbatere publică Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor (PNGD).

Din datele culese de la operatorii salubritate din Brașov, dar și direct din teren, parlamentarul USR Brașov Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat a arătat că există o mare diferență între cantitatea de deșeuri menajere produsă de populație și cantitatea care efectiv ajunge să fie depozitată la singura platformă ecologică de deșeuri din județ, aflată pe teritoriul administrativ al municipiului Săcele.

„Când am discutat cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județul nostru, mi s-a spus că depozitul de la Brașov este singurul loc în care pot depune deșeurile. O cantitate mică poate fi dusă și la fabrica de la Hoghiz, unde există o instalație de valorificare energetică a acestora, dar aceasta este irelevantă, raportată la cantitățile totale din județ. De la Fineco am solicitat o situație privind cantitatea de deșeuri depusă și, comparând aceste date cu cifrele prezentate în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, a rezultat că, la nivelul întregului județ, lipsesc undeva la 20.000 de tone anual. Dacă ne raportăm la valoarea de 0,7 kg/persoană/zi, care este media în PNGD (care, din punctul meu de vedere, este subevaluată, având în vedere că la a nivelul Uniunii Europene, mediile pot fi chiar și duble), rezultă că Brașovul ar trebui, strict pe partea de deșeuri, să producă undeva la 140.000 de tone anual. Cantitatea totală de deșeuri depusă anul trecut la Fineco este însă de 121.370 de tone. Întrebarea logică este: unde este diferența de aproximativ 20.000 de tone?. La această întrebare suntem datori cu toții să găsim un răspuns. După cum știți, încă din vara acestui an, USR Brașov a demarat proiectul «Harta deșeurilor» prin care, cu ajutorul cetățenilor, se identifică zone de depozitare ilegală de deșeuri. Ne propunem ca, în continuare, să sesizăm Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu și celorlalte instituții cu atribuții în acest sens toate situațiile identificate”, a explicat senatorul Allen Coliban.

Cele mai mari diferențe între cantitățile de deșeuri depuse și cele prevăzute în PNGD se înregistrează în municipiul Făgăraș, care  a depus anul trecut 475 de tone de deșeuri la depozitul Fineco, în condițiile în care, în conformitate cu datele din PNGD, ar fi trebuit ca această localitate să „producă” 8.000 de tone. „Am centralizat datele din mediul urban și așteptăm să le centralizăm și pe cele din mediul rural. De asemenea, vom solicita date și de la depozitele din județele Covasna și Sibiu, pentru că cel puțin orașul Victoria depune o parte din deșeuri în județul Sibiu. La nivelul unui an, conform statisticilor din PNGD, orașul Victoria nu produce decât undeva la 1.800 – 2.000 de tone”, a mai spus senatorul.

„Vom aborda această problemă și în Parlamentul României, pentru că este esențial să avem o trasabilitate a întregului flux al deșeurilor. La ora actuală avem doar date care provin de la poarta depozitelor, dar ar trebui să urmărim aceste cantități de la sursă până la depozitare, pentru că doar în aceste condiții am putea vorbi de economie circulară și transformarea deșeurilor în resurse”, a declarat Allen Coliban (USR).

 

Analiza comparativă a depunerii deșeurilor menajere în orașele din județul Brașov

 Localitate Populație Cantitate calculată

conform PNGD – tone

Cantitate depusă în anul 2016 la depozitul Fineco – tone  
 Total Județ BRAȘOV 549.217 140.324,94 121.370
   MUNICIPIUL BRASOV 253.200 64.692,60 66235
   MUNICIPIUL CODLEA 21.708 5.546,39 6237,82
   MUNICIPIUL FAGARAS 30.714 7.847,43 475
   MUNICIPIUL SACELE 30.798 7.868,89 11006,19
   ORAS GHIMBAV 4.698 1.200,34 3017,48
   ORAS PREDEAL 4.755 1.214,90 1639
   ORAS RASNOV 15.022 3.838,12 4462,62
   ORAS RUPEA 5.269 1.346,23  Nu depune la Fineco
   ORAS VICTORIA 7.386 1.887,12 Nu depune la Fineco
   ORAS ZARNESTI 23.476 5.998,12 5413,22

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.