Groapă de gunoi ilegală sau „fabrică de sortat deșeuri”? Consiliul Județean Brașov a identificat un teren degradat din Tărlungeni pentru amenajarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor

Pe lângă un teren de pe teritoriul municipiului Săcele, aflat în vecinătatea depozitului ecologic de deșeuri, Consiliul Județean a identificat pentru amenajarea viitorului Centru de Management Integrat al Deșeurilor și o fostă carieră de pietriș de pe teritoriul comunei Tărlungeni. Amplasamentul a fost prezentat de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan, care a precizat și faptul că ideea amenajării centrului pe respectivul teren a stârnit nemulțumirea unor locuitori din comună. 
 
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov susține  că terenul în cauză este o fostă exploatare de pietriș, unde acum se aruncă ilegal tot felul de gunoaie, iar Primăria Tărlungeni este pusă în situația de a ecologiza periodic zona. De asemenea, terenul are o suprafață totală de aproximativ 30 de hectare, iar pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor ar fi nevoie de 15 hectare.  astfel centrul va putea fi amplasat de locul cel mai îndepărtat de zona locuită. 
 
„Terenul este mai mare decât este necesar, este pe lungime, astfel încât permite amplasarea investiției în zona cea mai îndepărtată de comună și păstrarea distanțelor prevăzute de lege, fără probleme. În prima dintre fotografiile atașate se vede în partea stângă ferma de curcani și departe, dincolo de fermă, cele mai apropiate case din Cărpiniș”, a argumentat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov pe pagina personală de Facebook.  
 
O altă temere a locuitorilor care contestă proiectul este că acest centru va deveni o sursă de mirosuri insuportabile, iar vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a precizat că acest lucru nu se va întâmpla: „Inclusiv preluarea deșeurilor se va face direct în hală iar compostarea se va face în tunele de compostare, nu vor exista rampe de stocare deschise. Este ca o fabrică. Nu este un depozit de deșeuri”. 
 
Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean a afirmat că prin prin amenajarea centrului pe acest amplasament va scuti primăria de cheltuieli de ecologizare. În plus, pentru acest centru se vor plăti impozite care vor constitui venituri la bugetul local. „Vor apărea 80-100 de locuri de muncă de care vor putea beneficia persoanele asistate social din comună”, a continuat reprezentantul administrației județene.
 

Viitoarea mare ocolitoare a Brașovului ar putea rezolva o problemă 

„Recunosc că unul dintre dezavantaje este traficul, dar acesta nu va fi atat de intens cum este prezentat și există mai multe variante de traseu pentru locația aceasta.
De exemplu, varianta prin Prejmer care e doar cu puțin mai lungă dar e mai rapidă. De asemenea este în proiect viitoarea ocolitoare largă a Brașovului care în mai multe variante preconizate se va intersecta cu drumul județean dintre Prejmer și Cărpiniș. Deci mașinile de salubritate pot să aibă acces la locație pe această ocolitoare după care să urmeze drumul județean şi ajung la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor fără să mai tranziteze Cărpiniș sau Prejmer”, a mai spus Szenner Zoltan. 

Proiectul va fi supus dezbaterii publice 

Proiectul Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, în care este prevăzută amenajarea centrului de management integrat al deșeurilor este deocamdată într-o fază incipientă.
 
„La fel ca în derularea oricărui proiect, cu atât mai mult a unuia de o asemenea amploare, va exista o fază de dezbatere publică unde cetățenii vor fi consultați. E modul nostru de a ne asigura de transparență și implicare permanentă a comunității. A mai fost o încercare de realizare a unui sistem SMID în perioada 2007 – 2013 care a eșuat. Dacă nu reușim nici acum, nu vor mai fi finanțări pe acest tip de proiecte, vom pierde ocazia definitiv, în timp ce toți vedem că sunt probleme reale în gestionarea deșeurilor. Vedem deșeurile aruncate pe câmp, faptul ca nu peste tot se colectează selectiv, faptul că se reciclează puțin și probabil mulți dintre dvs. nu știți că în județ suntem foarte departe de țintele de reciclare pe care trebuie sa le atingem. Toate acestea vor însemna infringement – care nu e deloc un termen abstract și se traduce în penalități pe care tot noi le vom plăti”, a încheiat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.