FOTO&VIDEO. Mesajul sindicaliștilor din CFR în anul european feroviar: „Anul parastasului în România”. Ei au avut mai multe mesaje pentru politicieni

Sindicaliștii din sistemul feroviar au protestat miercuri la Brașov, la fel cum s-a întâmplat și în alte municipii importante din România. În fața prefecturii s-au strâns aproape 100 de sindicaliști din județul Brașov, dar și din Harghita, Sibiu sau Mureș. 
Sindicaliștii au reclamat starea deplorabilă în care a ajuns infrastructura feroviară, dar au avertizat și că, în cazul în care nu le vor fi soluționate revendicările vor continua să protesteze și chiar să declanșeze greva generală, dacă nu se va ajunge la un compromis. 
 
 
O scurtă radiografie a căilor ferate române 
În timpul protestului, sindicaliștii făcut și o scurtă radiografie a sistemului feroviar românesc. 
„Măi fraților, în 1990, Ceaușescu, Dumnezeul să-l ierte, o lăsat calea ferată armată. După 30 de ani vedem gări părăsite, linii dezafectate, vagoane vândute la preț de fier vechi privaților. I-am îmbogățit pe alții (…) ”, a declarat Cosmin Miclos, lider sindical din Harghita şi unul dintre organizatorii protestului de la Braşov. 
 
 Cosmin Miclos: „După 30 de ani vedem gări părăsite, linii dezafectate, vagoane vândute la preț de fier vechi privaților”
„Avem șine de cale ferată produse la Reșița, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Avem cale ferată veche de 60 de ani, care nu a mai fost reparată de 30 de ani. Cei care au construit-o au făcut o minune. Să mergi pe o cale ferată după 30 de ani în care nu s-a investit nimic este o minune. Nu mai spun de vagoane și locomotive. Cine urcă în vagoanele românești se întoarce cu 30 sau 40 de ani în urmă. Cât despre clădiri, cad gările pe noi. Sunt fără utilități, fără grup sanitar. Cerem bani pe bilete și servicii de calitate. Dar cu cine? Mergem mai sus. Ne bazăm pe forța de muncă aflată în pragul pensionării. Baza feroviară este baza pensionară. Nu avem spor de radiații. Avem un spor de noapte, care nu ne este plătit”, a explicat un alt sindicalist. 
 
„Fără Calea Ferată nu există prosperitate”
Angajaţii din Căile ferate se plâng de infrastructura deficitară şi de lipsa materialelor, într-un an în care, în toată Europa, transportul de şine este prioritar.
 
„Comisia Europeană a declarat 2021 ca fiind anul feroviar european. În România este anul parastasului. Noi, suntem în Cartea Recordurilor. Investiții zero, CFR Marfă în faliment. CFR Călători circulă cu un vagon. Ca să ajungi să plimbi o locomotivă cu un vagon, pe o magistrală este de cascadorii râsului.  Dar s-au gândit de unde să facă rost de bani: de la studenți. Le luăm 50% din bilet și îi investim în calea ferată. După 30 de ani vedem gări părăsite, linii dezafectate, vagoane vândute la preț de fier vechi privaților. I-am îmbogățit pe alții. Noi ne-am prezentat aici, în fața Prefecturii pentru a le aduce aminte conducătorilor noștri că și noi existăm. Fără Calea Ferată nu există prosperitate. Cineva spunea că nivelul de educație se reflectă direct în calea ferată sau în mijloacele de transport în comun. Școlile și educația în România sunt exact cum este și calea ferată. Deplorabil!   Vă reamintim: calea ferată a ajuns într-o zonă roșie. Este pe punctul de a colapsa. Investițiile în ultimii 20 de ani, ca să nu zic 30 au ajuns spre zero. Nu avem cu cine să lucrăm, nu avem materiale”, a declarat Cosmin Sorin Miclos. 
 
 „V-am ales, iar voi ne-ați amânat”
Pe lângă lipsa investiţiilor, angajaţii din domeniu se plâng şi de lipsa unui statut propriu, în baza căruia să poată fi plătiţi pentru orele suplimentare şi munca uneori în condiţii improprii. „Dragi politicieni, am ieșit la vot și v-am ales, iar voi ne-ați amânat. Credeți că statutul nostru este moftul vostru? Nu vrem privilegii, ci investiții directe. Nu mă încălzește faptul că ies la pensie cu doi sau trei ani mai repede. Mă interesează să ofer servicii de calitate, să vină călătorii cu plăcere la gară. Nu să merg într-o gară părăsită, fără grup sanitar, fără investiții. Și, culmea, să mai faceți și restructurare. Nu mai este nevoie, că ați făcut. Dați două scânduri și trei cuie, ca batem noi ușile”, a mai transmis Miclos, din faţa Prefecturii Braşov. 
Un grup de reprezentanţi ai protestatarilor a fost primit de prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii care a preluat şi memorandumul acestora, cu promisiunea că îl va transmite Guvernului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.