Clădirea Prefecturii Brașov se întoarce la statul român. Din cauza situației juridice a imobilului, nici Consiliul Județean Brașov, nici statul român nu au putut face investiții în reabilitarea clădirii

„Provocarea supremă”: câteva tușe pe clădirea Prefecturii, de unde se dă sau nu ordin să fie împrăștiați protestatarii

Consiliul Județean Brașov va dezbate în ședința de plen de astăzi un proiect de hotărâre privind revenirea în proprietatea statului român a clădirii în care funcționează Consiliul Județean Brașov și Prefectura. Conform documentației aferente proiectului de hotărâre, clădirea Prefecturii, care în actele oficiale este denumită „Palatul administrativ” a fost folosită de Partidul Comunist Român în perioada 1962 şi 1989, iar după revoluție a intrat în proprietatea statului român și a fost declarat obiectiv de interes național. Ulterior, în anul 2002, printr-o hotărâre de Guvern care atestă domeniul public și privat al unităților administrativ teritoriale, clădirea Prefecturii a intrat în proprietatea județului Brașov, însă Prefectura Brașov a contestat această decizie. 

De altfel, anul acesta, Prefectura Brașov a transmis Consiliului Județean Brașov o adresă prin care revenirea la situația anterioară, care presupune că statul român este proprietarul imobilului. 

„Județul Braşov nu a dobândit dreptul de proprietate publică asupra imobilelor în temeiul unuia dintre modurile legale de dobândire a drepturilor publice, în conformitate cu OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ sau ale Codului civil, astfel că înscrierea dreptului de proprietate a judeţului Braşov (asupra clădirii Prefecturii – n.r.) este nelegală (excepție făcând imobilul cantină, clădirea fostei închisori – actualmente Muzeul Județean de Istorie, și alte imobile cumpărate de către jud Brașov în urma unor licitaţii publice).  Această stare de fapt şi de drept este la momentul de faţă generatoare de prejudicii asupra bugetului Instituţiei Prefectului Judeţului Braşov şi implicit a bugetului MAI și al Statului Român. Ne referim aici la taxele judiciare de timbru necesare pentru promovarea unor acţiuni în instanţă pentru dovedirea dreptului de proprietate publică a Statului Român ,precum şi la faptul că nu se pot accesa fonduri publice pentru reabilitarea clădirii Palat administrativ care este într-o avansată stare de degradare și pune într-un real pericol siguranţa angajaților și a cetăţenilor. În consecinţă, vă solicităm să procedați la rectificarea din CF-rile susmenționate a dreptului de proprietate al Județului Braşov, prin restabilirea situaţiei anterioare ( ori prin declaraţia notarială a proprietarului ori prin act administrativ emis în condițiile legii- vezi art.885 din Codul civil). Vă rugăm să aveţi în vedere prevederile art.292 din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, potrivit cărora trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului se face la cererea consiliului județean, prin Hotărâre a Guvernului inițiată de autoritățile care au în administrare imobilul, și reprezintă singura modalitate prevăzută de lege prin care puteți dobândi dreptul de proprietate al acestor imobile”, se arată în adresa transmisă Consiliului Județean Brașov de către Prefectură. 

Reamintim că anul trecut, conducerea Consiliului Județean Brașov anunța că vrea să clarifice situația juridică a Prefecturii, astfel încânt să poată accesa bani europeni pentru reabilitatea imobilului.  

1 Trackback / Pingback

  1. Clădirea Prefecturii Brașov se întoarce la statul român. Din cauza situației juridice a imobilului, nici Consiliul Județean Brașov, nici statul român nu au putut face investiții în reabilitarea clădirii – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.