Președintele Asociațiilor de părinți critică prelungirea vacanței de primăvară: „Trebuia să se meargă în online, să găsească o soluție dacă nu voiau să dea indemnizația de 75% părinților”

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru HotNews.ro că la baza deciziei ministerului Educației de prelungire a vacanței de vară și de modificare a structurii anului școlar stă „componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intrăm în online”. În opinia sa, Guvernul ar fi trebuit să decidă cursuri online în loc de vacanță și „să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”. În replică, ministrul Educației a precizat că decizia privind vacanța în perioada 2 aprilie – 4 mai a fost o solicitare a Ministerului Sănătății, „luată pe considerente de ordin epidemiologic”.

„Decizia este halucinantă din punctul nostru de vedere, luată pe repede-înainte, pe genunchi și din punctul nostru de vedere are un caracter eminamente politic, care se reduce la componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intram în online. Altfel nu se explică. Nu era nevoie. Acea perioadă trebuia să se meargă în online, să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”, a declarat miercuri Iulian Cristache, președintele federației asociației de părinți, pentru HotNews.ro.

„Eu știu că la baza acestei schimbări de structură a stat solicitarea expresă a Ministerului Sănătății pentru o vacanță de o lună care să înceapă pe 2 aprilie, bazată pe considerente de ordin epidemiologic, nu financiar, pentru că vedem foarte bine trendul ascendent. Nu cred că Ministerul Sănătății s-a ocupat de plata compensațiilor pentru părinții care stau acasă, sunt convins că nu”, a afirmat în replică ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Legat de faptul că o variantă ar fi putut fi predarea online în intervalul din aprilie dintre cele două vacanțe deja prevăzute în structura anului școlar, ministrul a afirmat că există „sute de mii de elevi care au reclamat că au avut acces dificil la predarea online„ și există riscul „să accentuăm și mai mult decalajele”.

Amintim că facilitatea acordării indemnizației de 75% din salariu părintelui care stă acasă în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise a fost prelungită până pe 30 iunie 2021.

Dreptul părinților de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice cu prezență efectivă a copiilor în școli, grădinițe și creșe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, este stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020.

În forma acum în vigoare, un părinte poate beneficia de zile libere plătite doar dacă celălalt părinte nu beneficiază de acest drept, măsura neputând fi aplicată și familiilor monoparentale. Un amendament depus de USR PLUS și votat pe 10 martie corectează această situație, precizând în mod expres că poate beneficia de zile libere și părintele care se încadrează în situația persoanei singure, conform art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.