Primarul din Chișinău, impresionat de transportul electric din Brașov, dar interesat să cumpere autobuze Euro 3 de la RATBV

Primarul din Chișinău, Ion Ceban, a venit marți la Brașov cu o o echipă de tehnicieni pentru evalua mai multe autobuze Diesel Euro 3 aflate în parcul auto al RATBV SA, primăria capitalei Republicii Moldova declarându-se interesată să cumpere unele dintre ele. 

De altfel, RATBV va organiza astăzi a treia licitație în care va încerca să vândă 38 de autobuze mai vechi, cu motorizare Euro 3, procedurile anterioare având loc în 24 februarie și 3 martie. Dacă nu va reuși nici astăzi să vândă autobuzele, RATBV va mai organiza o nouă licitație în 17 martie. 

Ce autobuze a scos la vânzare RATBV 

RATBV a scos la vânzare autobuze MAN de 12 m și 18 m (articulate), dar și câteva turcești (autobuze midi BMC) sau din Bielorusia (MAZ, cu motorizare Mercedes). Toate vehiculele au motorizare Diesel Euro 3. În ceea ce privește prețurile de pornire, cel mai ieftin este un MAN de 12 m, care poate fi cumpărat cu cel puțin 8.800 lei, fără TVA. Cel mai scump este un MAN articulat, prețul de pornire a acestuia fiind de 38.101 lei, fără TVA. 

Pentru cele două vehicule MAZ scoase la vânzare, RATBV cere 11.672 lei și 13.575 lei (sume fără TVA), iar dintre cele trei autobuze midi BMC, pot fi cumpărate cu cel puțin 12.856 lei, fără TVA, iar unul pentru cel puțin 14.834 lei, fără TVA. 

Pe lângă „tatonarea terenului”, primarul din Chișinău s-a interesat și de modul în care este organizat transportul în comun din Brașov. Astfel, într-un comunicat transmis de Primăria Brașov, viceprimarul municipiului, Flavia Boghiu a declarat că unul dintre obiectivele întâlnirii a fost „prezentarea modului în care orașul Brașov a reușit să implementeze transportul verde, precum și modul de funcționare al dispeceratului. În cadrul vizitei de astăzi am efectuat și o călătorie cu un autobuz electric, împreună cu delegația, pentru a le arăta cum funcționează acest tip de transport la Brașov, fapt de care au fost foarte încântați”. 

Pe de altă parte, în comunicat se arată că primarul din Chișinău a fost „plăcut impresionat de inițiativele de transformare a parcului auto spre un parc ecologic” din Brașov. 

Programul de achiziție a autobuzelor „verzi” a început în anul 2019 

Reamintim că programul de achiziție a autobuzelor electrice și a troleibuzelor a început în anul 2019 (cu fonduri europene printr-un program al Ministerului Dezvoltării sau cu bani de la bugetul de stat, prin Administrația Fondului de Mediu), iar livrarea mijloacelor de transport a început în vara anului trecut. Pentru a putea obține finanțările, Primăria Brașov a trebuit să elaboreze la momentul respectiv in Plan de Îmbunătățire a Calității Aerului. 

În prezent, RATBV utilizează pentru transportul municipal și metropolitan peste 200 de mijloace de transport, între care 35 de autobuze electrice SOR, 26 de troleibuze Solaris, 105 autobuze Menarini Euro 6 clasa C (cele mai puțin poluante autobuze cu motor Diesel din acest moment), 10 troleibuze mai vechi. Flota urmează să fie completată cu încă 25 de autobuze electrice din contractul cu SOR, alte 25 de troleibuze Solaris (contractul este deja semnat) și 10 autobuze hibrid Mercedes (pentru care contractul de achiziție a fost semnat recent de primarul Brașovului, Allen Coliban).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.