Ministrul Mediului, după ce un urs a ajuns în preajma schiorilor, la Predeal: Pericolul este real și iminent/ În ultimii ani, Ministerul nu a făcut nimic

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marţi seara, despre situaţia urşilor prezenţi pe pârtii, în zona Predeal, că pericolul este unul real, iminent şi o soluţie locală ar fi îngrădirea pârtiilor sau relocarea animalelor.

Ministrul Mediului a comentat imaginile apărute în mediul online, în care se vede un urs pe o pârtie, la Predeal, în preajma unul grup de turişti, iar un instructor de schi încearcă să-l îndepărteze, animalul fugind după el, după care se retrage în pădure. 

„Domnul acesta (instructorul de schi-n.r) a făcut un gest eroic aproape, poate şi inconştient, la un moment dat, de consecinţele care pot apărea sau cu care se poate termina o asemenea situaţie. Un lucru este cert: din păcate, vedem din ce mai multe asemenea situaţii. Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Este o situaţie extrem de periculoasă, pentru că într-adevăr, la prima vedere este haios, e frumos, e drăguţ, dar în momentul în care ori se sperie, ori se întâmplă ceva, omul cade, nu e instructor de schi, e un schior începător, se poate întâmpla o catastrofă. Din păcate, mai ales în zona de munte, în zonele unde populaţia de urs este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, din păcate, se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti, pericolul este din ce în ce mai mare”, a declarat Tanczos Barna, la Digi 24. 

Ministrul Mediului a mai arătat că, din informaţiile furnizate de specialişti, este vorba de o familie de urşi care îşi are bârlgul în zonă şi din care s-ar putea să provină şi exemplarul văzut pe o altă pârtie din Predeal, în urmă cu o lună. 

„Am vorbit cu gestionarul fondului de vânătoare de acolo, care a monitorizat situaţia, cu jandarmii, care erau gata să intervină, dacă se întoarce acest exemplar de urs. Încă o dată: trebuie să fii acolo non-stop să salvezi oamenii, pentru că nu ştii niciodată când apare şi cine o să fie pus în pericol. O soluţie locală poate fi îngrădirea acelor pârtii care vin, practic, şi intră în habitatul natural al urşilor şi familia respectivă de urs poate să apară oricând, mai nou, în timpul iernii nu mai există acea hibernare, despre care s-a tot vorbit. Ursul iese tot mai des din acel culcuş, acea vizuină, acel bârlog şi în timpul iernii. Lucrurile de genul acesta, situaţiile de genul acesta se vor înmulţi”, a spus ministrul Mediului. 

Acesta a mai precizat că ursul poate fi relocat, dar este vorba de o soluţie temporară şi de mutarea pericolului în altă parte.

„Dacă creşte, creşte, creşte populaţia, pericolul apare peste tot şi o să fie iminent”, a subliniat Tanczos.

Acesta a mai spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestor probleme. 

„Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, practic nu a făcut nimic. Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii cinci ani nicio măsură implementată de protejare a habitatelor şi de a asigurare a zonelor de linişte, de înfiinţare a culturilor pentru a opri venirea urşilor dinspre pădure înspre sat şi înspre zonele agricole, nu au reuşit să scoată turismul motorizat din pădure, ATV-uri, maşini de teren, plimbări cu zeci şi sute de ATV-uri şi de maşini de teren, inclusiv în zone de strictă protecţie. Deci, nu s-a întâmplat, practic, nimic în ultimii cinci sau şase ani şi o specie aflată la vârful lanţului trofic, fără niciun duşman, pentru că singurul duşman este omul, omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte, inevitabil. Şi situaţiile de genul acesta se vor repeta, se vor înmulţi. A nu face nimic nu este o soluţie”, a afirmat Tanczos. 

El a explicat că oamenii din zonele unde trăiesc urşi cunosc problema şi „îşi dau seama că ceva s-a dereglat”, întrucât aceste animale îşi fac simţită tot mai mult prezenţa, în condiţiile în care, în trecut, urşii nu erau văzuţi în preajma localităţilor sau în păduri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.