Bărbat reținut de procurorii DNA, pentru că ar fi cerut 4 milioane de euro pentru reducerea preţului CET Braşov. El susţinea că are influenţă asupra Consiliului Local

Un bărbat a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. În schimbul a 4 milioane de euro, el ar fi susținut că are posibilitatea reducerii prețului de vânzare al obiectivului CET Braşov, întrucât poate influenţa decizia Consiliului Local Braşov. În consiliul Local Braşov, majoritatea este asigurată de USR- PLUS şi PNL. 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 aprilie 2021, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

Obiectivul CET Brașov, înființat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Brașovului cât și pentru brașoveni, se află în procedură de insolvență din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Brașov, unicul acționar al acestei societăți.
În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanță organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiții de supraofertare, conform Legii nr. 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la prețul total de 16.843.950 euro. În acest context, în perioada februarie 2021 – martie 2021, inculpatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine și pentru alții, susținând că are posibilitatea reducerii prețului de vânzare al obiectivului CET Brașov, de la suma de 17.000.000 euro, la suma de 11.000.000 euro și lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF București, ANAF Brașov, a Ministerului Mediului, a Consiliului Județean Brașov și a Primăriei Brașov.

Totodată, inculpatul l-ar fi asigurat pe martor că îi va determina pe funcționarii publici implicați în procedura de vânzare a bunurilor aparținând Statului român să scadă prețul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafețe de teren, deși aceste mențiuni nu erau trecute în caietul de sarcini și că îl va ajuta în vederea obținerii autorizației de demolare într-un termen scurt.
Pentru a crea aparența unei tranzacții legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea și depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în prețul unui contract de consultanță.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA Braşov. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.