Copiii care au împlinit 3 ani pot rămâne în continuare în creșele din Braşov, până încep grădinița. Criterii noi de departajare a dosarelor

Consiliul Local a aprobat noul Regulament de înscriere, departajare și transfer al copiilor în creșele aflate în subordinea Serviciului Public de Administrare Creșe Brașov, iar cu această ocazie a reglementat şi situaţia copiilor care împlinesc 3 ani în timpul anului școlar.

3 ani este vârstă la care se finalizează educația antepreșcolară (creșa), iar care intrarea în sistemul de educație preșcolară (grădinița) se face la începutul anului școlar, respectiv în septembrie. Conform vechii reglementări, copiii care împlineau vârsta de 3 ani nu mai puteau urma cursurile la creșă și nu puteau fi înscriși la o altă formă de învățământ timp de câteva luni, până la începerea noului an școlar la grădiniță. Părinții erau astfel nevoiți să găsească soluții alternative pentru această perioadă (de exemplu concedii fără plată, apel la bunici sau angajarea unei bone).

Consiliul Local a decis, în schimb, ca la împlinierea vârstei de 3 ani, copiii să nu mai fie obligaţi să iasă din creşă, ci să rămână acolo până la momentul intrării în grădiniță, la grupa mică. 

Criterii noi de departajare

Prin adoptarea noului regulament au fost introduse o serie de modificări, în urma propunerilor venite din partea părinților, în perioada de dezbatere publică. Cele mai importante sunt cele care vizează introducerea unor noi criterii de departajare.

Astfel, copiii care au un frate sau o soră minor/ă, care urmează o formă de învățământ în proximitatea creșei, dar nu mai mult de 1000 m, vor primi încă două puncte. Măsurarea distanței se va realiza prin intermediul Google Maps, pe cale pietonală.

Alte criterii de departajare nou introduse, aplicabile în cazul în care sunt dosare cu același număr de puncte, sunt:

  • frecvența copilului la cel puțin 75% din activitatea anuală a creșei în anul precedent – 5 puncte;
  • ambii părinți lucrează sau fac dovada că vor relua lucrul – 4 puncte;
  • frate/soră în creșă – 3 puncte.

Cele 8 creșe din Brașov au un număr de 805 locuri. Pentru a reduce riscurile de răspândire a virusului COVID – 19, a fost aprobată, inițial, deschiderea creșelor cu un număr limitat de locuri, respectiv 514, iar de la 1 martie, numărul acestora a fost majorat la 602 copii.

Din anul școlar 2021-2022, numărul de locuri va fi suplimentat cu 120, odată cu extinderea cu două grupe a Creșei nr 5 și finalizarea lucrărilor la noua Creșă nr 9, de pe strada Apollo nr.  2.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Copiii care au împlinit 3 ani pot rămâne în continuare în creșele din Braşov, până încep grădinița. Criterii noi de departajare a dosarelor – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.